Autóctonos frente a emigrantes : el caso de Pedro Martínez, Granada
Jurado Marín, Daniel
Machuca Ayuso, María Jesús, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filologia Espanyola)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Data: 2019
Descripció: 35 pag.
Resum: Se establece una comparación entre los hablantes del municipio de Pedro Martínez (Granada) que emigraron a Cataluña en las décadas de los 60 y 70, frente a aquellos que siguieron residiendo en Andalucía, centrándose sobre todo en dos fenómenos que afectan al vocalismo: abertura y duración vocálica. El principal objetivo es observar cómo ha variado el idiolecto de estos hablantes que emigraron de su zona de origen hace cuarenta años. Se ha analizado la realización de las vocales en palabras en singular y en plural, producidas por cuatro hablantes para el caso de Granada, y por seis para el caso de Sabadell. Los resultados muestran que los hablantes de Andalucía producen realizaciones abiertas y cerradas en función de que la palabra esté en singular o en plural, mientras que los hablantes de Sabadell producen siempre realizaciones abiertas, independientemente de que la palabra sea singular o plural.
Resum: S'estableix una comparació entre els parlants del municipi de Pedro Martínez (Granada) que van emigrar a Catalunya en les dècades dels 60 i 70, enfront d'aquells que van continuar residint a Andalusia, centrant-se sobretot en dos fenòmens que afecten al vocalisme: obertura i durada vocàlica. El principal objectiu és veure com ha canviat l'idiolecte d'aquests parlants que van emigrar de la seva zona d'origen fa quaranta anys. S'ha analitzat la realització de les vocals en paraules en singular i en plural, produïdes per quatre parlants pel cas de Granada, i per sis pel cas de Sabadell. Els resultats mostren que els parlants d'Andalusia produeixen realitzacions obertes o tancades en funció de que la paraula es trobi en singular o en plural. En canvi, els parlants de Sabadell produeixen sempre les realitzacions obertes, independentment que la paraula sigui plural o singular.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Llengua i Literatura Espanyoles [2500248]
Pla d'estudis: Grau en Llengua i Literatura Espanyoles [808]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Dialectología ; Andaluz ; Vocalismo ; Dialectologia ; Andalús ; Vocalisme



36 p, 6.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Filosofia i Lletres. TFG

 Registre creat el 2019-08-28, darrera modificació el 2022-03-05



   Favorit i Compartir