Alliberament de la dona i lluita de classes en el debat sobre el treball domèstic
Vallvé i Navarro, Marta
Muntanyola-Saura, Dafne, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Additional title: Liberación de la mujer y lucha de clases en el debate sobre el trabajo doméstico
Additional title: Women's liberation and class struggle in the domestic labour debate
Date: 2019
Abstract: L'objectiu principal de la recerca és estudiar les diferents posicions polítiques del feminisme de la segona onada respecte a la forma de vertebrar alliberament de la dona i lluita de classes des de l'anàlisi del debat sobre el treball domèstic de finals dels anys 60 i anys 70. La tesi que es presenta és que hi ha dos enfocaments en aquest debat des d'on el feminisme qüestiona la posició marxista ortodoxa respecte a la qüestió de la dona. Els dos enfocaments defensen el moviment autònom de dones com a estratègia política però el sustenten sobre bases teòriques diferenciades. D'una banda, s'identifica un corrent que el justifica argumentant que les dones són una classe antagònica als homes, cosa que fonamenta situant treball domèstic en un mode de producció independent al mode capitalista de producció. Aquesta aproximació s'ha anomenat en el treball enfocament dual i l'autora que la desenvolupa en el debat és Christine Delphy. D'altra banda, altres autores defensen el moviment autònom de dones, que entenen que es troba dins el marc de la lluita de classes, argumentant que les dones en tant que mestresses de casa formen part del proletariat perquè el treball domèstic és productiu - crea plusvàlua que acumula el capitalista - però la seva explotació té un caràcter específic respecte a la resta del proletariat. La primera autora a desenvolupar aquesta aproximació, que s'ha anomenat enfocament integrat en el treball, és Dalla Costa. S'argumenta també que l'origen teòric d'aquests dos enfocaments, tot i qüestionar la posició marxista ortodoxa, està vinculat als dos llegats teòrics que identifica Lise Vogel en la tradició marxista: la dual-system perspective en el cas de l'enfocament dual i la social reproduction perspective en el cas de l'enfocament integrat.
Abstract: El objetivo principal de la investigación es estudiar las diferentes posiciones políticas del feminismo de la segunda ola respecto a la forma de vertebrar liberación de la mujer y lucha de clases desde el análisis del debate sobre el trabajo doméstico de finales de los años 60 y 70. La tesis que se presenta es que hay dos enfoques en este debate desde los cuales el feminismo cuestiona la posición marxista ortodoxa respecto a la cuestión de la mujer. Los dos enfoques defienden el movimiento a autónomo de mujeres como estrategia política pero lo sustentan sobre bases teóricas diferenciadas. Por un lado, se identifica una corriente que lo justifica argumentando que las mujeres son una clase antagónica a los hombres, cosa que se fundamenta situando el trabajo doméstico en un modo de producción independiente al modo capitalista de producción. Esta aproximación se ha denominado, en el trabajo, enfoque dual y la autora que la desarrolla en el debate es Christine Delphy. Por otro lado, otras autoras defienden el movimiento autónomo de mujeres, que entienden que se sitúa en el marco de la lucha de clases, argumentando que las mujeres como amas de casa forman parte del proletariado porque el trabajo doméstico es productivo - crea plusvalía que acumula el capitalista - pero su explotación tiene un carácter específico respecto al resto del proletariado. La primera autora en desarrollar esta aproximación, que se ha denominado enfoque integrado en el trabajo, es Dalla Costa. Se argumenta también que el origen teórico de estos dos enfoques, aunque cuestionan la posición marxista ortodoxa, está vinculado a los dos legados teóricos que identifica Lise Vogel en la tradición marxista: la dual-system perspective en el caso del enfoque dual y la social reproduction perspective en el caso del enfoque integrado.
Abstract: The main goal of this research is to study the different political positions of second-wave feminism on how to articulate women's liberation and class struggle analysing the domestic labour debate of the late 60's and 70's. My thesis is that, in the debate, there are two approaches from which feminism questions the marxist orthodox position regarding the woman question. Both of the approaches defend an autonomous women's movement as a political strategy but they support it on different theoretical bases. On the one hand, we can identify a strand of thought that justifies it arguing that women and men are antagonistic classes since domestic labour conforms a mode of production apart from the capitalist mode of production. In this paper, this approach has been called dual approach, and it was Christine Delphy the author who developed it in the debate. On the other hand, other authors defend the autonomous women's movement, which is understood in the framework of class struggle, arguing that women as housewives are part of the proletariat because domestic labour is productive - it creates surplus value for the capitalist to accumulate - but their exploitation has a specific character that doesn't share with the rest of the proletariat. Dalla Costa was the first author to develop this approach, which has been called integrated approach in this paper. I also maintain that the theoretical origin of both of these approaches, despite questioning the marxist orthodox position, is connected to the two theoretical legacies that Lise Vogel identifies in the marxist tradition: the dual-system perspective and the social reproduction perspective.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Català
Studies: Ciència política i gestió pública [2500259]
Study plan: Grau en Ciència Política i Gestió Pública [818]
Document: Treball final de grau ; Text
Subject: Treball domèstic ; Feminisme ; Marxisme ; Lluita de classes ; Dona ; Gènere ; Trabajo doméstico ; Feminismo ; Marxismo ; Lucha de clases ; Mujer ; Género ; Domestic labour ; Feminism ; Marxism ; Class struggle ; Woman ; Gender



TFG
25 p, 373.0 KB

Pòster
1 p, 164.5 KB

Resum executiu
3 p, 49.4 KB

The record appears in these collections:
Research literature > Bachelor's degree final project > Faculty of Political Science and Sociology

 Record created 2019-10-11, last modified 2022-05-01



   Favorit i Compartir