Maneras de vivir ¿maneras de envejecer? Salud generacional en la España del siglo XX
Trias-Llimós, Sergi
Cámara, Antonio D.
Zueras Castillo, Pilar
Blanes, Amand

Títol variant: Ways of Living, Ways of Ageing? Generational Health in Twentieth-Century Spain
Títol variant: Maneres de viure, maneres d'envellir? Salut generacional a l'Espanya del segle XX
Publicació: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2013
Descripció: 35 pag.
Resum: El artículo analiza las condiciones crónicas de salud (para la población adulta-madura, 40-64 años) y las limitaciones funcionales (para los mayores de 65 años) en función del cambio generacional que se produjo en España. Es importante analizar estos cambios en sociedades expuestas a cambios rápidos e intensos de los niveles de vida, como es el caso de las generaciones españolas del siglo XX. Se utiliza el nivel educativo como reflejo de estos cambios a nivel individual y las diferencias intergeneracionales, como indicador a nivel contextual. Se utilizan los microdatos armonizados de la Encuesta Nacional de Salud de España y la muestra española de la Encuesta Europea de Salud 2009. No se observa, para las limitaciones funcionales, una tendencia clara entre generaciones aunque no podemos descartar un efecto generacional asociado al estrés ambiental. Las prevalencias a las condiciones crónicas muestran una tendencia al aumento intergeneracional, que podría estar asociado con los cambios en los estilos de vida. El nivel educativo está correlacionado negativamente con las condiciones crónicas aunque la tendencia del incremento es compartida por todos los segmentos socioeconómicos. Los resultados obtenidos muestran que, actualmente, en España, la manera de vivir es un factor condicionante y explicativo de la salud en edades avanzadas pero más, desde una perspectiva individual, que contextual.
Resum: The article analyses chronic health conditions (for the adult population aged between 40 and 64 years) and functional limitations (for those older than 65) with regard to the generational change which is occurring in Spain. It is important to analyse these changes in societies exposed to fast, intense changes in living standards, as has happened with Spain's twentieth-century generations. Level of education is used to reflect these changes at the individual level, and intergenerational differences as an indicator at the contextual level. Harmonised microdata from the Encuesta Nacional de Salud de España (Spanish National Health Survey), and the Spanish sample from the European Health Survey 2009 are used. No clear tendency is observed for functional limitations between generations, although a generational effect due to environmental stress cannot be discarded. Prevalent trends towards chronic conditions show a tendency of intergenerational increase, which might be associated with changes in standard of living. Level of education is negatively correlated with chronic conditions, although a rising trend is shared by all socioeconomic segments. The results obtained show that lifestyle is a conditioning and explanatory factor for the health of the elderly population in Spain today, but more from an individual perspective than from a contextual one.
Resum: L'article analitza les condicions cròniques de salut (per a la població adulta-madura, 40-64 anys) i les limitacions funcionals (pels majors de 65 anys) en funció del canvi generacional que s'ha produït a Espanya. És important analitzar aquests canvis en societats que han estat exposades a canvis ràpids i intensos dels nivells de vida, com és el cas de les generacions espanyoles del segle XX. S'utilitza el nivell educatiu com a reflex d'aquests canvis a nivell individual i les diferències entre generacions com a indicador a nivell contextual. S'utilitzen les microdades harmonitzades de l'Enquesta Nacional de Salut d'Espanya i de la mostra espanyola de l'Enquesta Europea de Salut 2009. Entre generacions, no s'observa una tendència clara de les limitacions funcionals, tot i que no es pot descartar un efecte generacional associat a l'estrès ambiental. Les prevalences a les condicions cròniques mostren una tendència d'augment entre generacions, que podria estar associada als canvis en els estils de vida. El nivell educatiu està correlacionat negativament amb les condicions cròniques tot i que la tendència d'augment és compartida per tots els segments socioeconòmics. Els resultats obtinguts mostren que, actualment, la manera de viure és un factor condicionant i explicatiu de la salut a edats avançades a Espanya però més, des d'una perspectiva individual, que no contextual.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 424
Document: Working paper
Matèria: Salud ; Limitación funcional ; Encuesta Nacional de Salud ; European Health Survey ; España ; Health ; Functional limitation ; National Health Survey ; Spain ; Salut ; Limitació funcional ; Enquesta Nacional de Salut ; Enquesta Europea de Salut ; Espanya



35 p, 1.5 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2020-06-11, darrera modificació el 2022-05-01



   Favorit i Compartir