Perspectiva Històrica del Món Contemporani en Periodisme [103850]
Martínez Fiol, David
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de la Comunicació

Títol variant: Historical Perspective of the Contemporary World
Títol variant: Perspectiva Histórica del Mundo Contemporáneo
Data: 2020-21
Resum: L'assignatura proposa dur a terme un recorregut crític i alternatiu de la història mundial del segle XX i principis del XXI. Una visió allunyada de la clàssica anàlisi de "bons" i "dolents" que els mitjans de comunicació i la intel·lectualitat oficial occidental ha aportat al llarg dels darrers cents anys. Així, no tan sols s'exposarà i s'analitzaran temes tan característics com el naixement de la societat de masses, l'articulació econòmica política i social de la mateixa, les transformacions dels estats, les dinàmiques centre - perifèria en la seves diverses esferes o els grans conflictes del segle, sinó destacar com tots aquests processos foren fruit de tensions internes en les diferents societats del món, i on la presència de la violència ha estat un patrimoni comú de totes elles i, malauradament, un factor determinant en el seu "progrés". En aquesta línia d'anàlisi alternatiu, es destacarà com la dicotomia entre dretes i esquerres no ha estat ni és l'unic factor de distinció política entre les forces històriques en joc, sinó que també han estat i són determinants els elements culturals i polítics religiosos, sovint presentats com a factors complementaris o secundaris, però que són d'una rellevància fonamental a països tan significatius com els EE. UU. o el món arabo-islàmic; sense oblidar com a Europa segueixen sent essencials les herències cristianes ortodoxes, catòliques i protestants per entendre un conflicte secular com fou l'irlandés o el difícil diàleg intern entre els estats que conformen la Unió Europea i d'aquests amb els estats de l'Europa de l'est. En rigor, l'assignatura pretén aportar a l'alumnat una mirada crítica del món on vivim i que li permeti pensar històricament les problemàtiques socials, culturals i polítiques del present a partir d'un passat no tan llunyà. L'objectiu final de la matèria no és altre, en aquest sentit, que l'alumnat adquireixi una sòlida perspectiva històrica dels fenòmens que haurà d'abordar al llarg de la carrera i de la seva futura activitat professional periodística, no només com un mer transmissor passiu de la realitat que l'envolta, sinó també com un rigorós analista de la mateixa. 1.
Resum: La asignatura propone llevar a cabo un recorrido crítico y alternativo de la historia mundial del siglo XX y principios del XXI. Una visión alejada del clásico análisis de "buenos" y "malos" que los medios de comunicación y la intelectualidad oficial occidental ha aportado a lo largo de los últimos cien años. Así, no sólo se expondrá y se analizarán temas tan característicos como el nacimiento de la sociedad de masas, la articulación económica, política y social de la misma, las transformaciones de los estados, las dinámicas centro - periferia en la sus diversas esferas o los grandes conflictos del siglo, sino destacar cómo todos estos procesos fueron fruto de tensiones internas en las diferentes sociedades del mundo, y donde la presencia de la violencia ha sido un patrimonio común de todas ellas y, desgraciadamente, un factor determinante en su "progreso". En esta línea de análisis alternativo, se destacará como la dicotomía entre derechas e izquierdas no ha sido ni es el único factor de distinción política entre las fuerzas históricas en juego, sino que también han sido y son determinantes los elementos culturales y políticos religiosos , a menudo presentados como factores complementarios o secundarios, pero que son de una relevancia fundamental en países tan significativos como los EE. UU. o el mundo arabo-islámico; sin olvidar como en Europa siguen siendo esenciales las herencias cristianas ortodoxas, católicas y protestantes para entender un conflicto secular como fue el irlandés o el difícil diálogo interno entre los estados que conforman la Unión Europea y de éstos con los estados de la Europa del este. En rigor, la asignatura pretende aportar al alumnado una mirada crítica del mundo en que vivimos y que le permita pensar históricamente las problemáticas sociales, culturales y políticas del presente a partir de un pasado no tan lejano. El objetivo final de la materia no es otro, en este sentido, que el alumnado adquiera una sólida perspectiva histórica de los fenómenos que deberá abordar a lo largo de la carrera y de su futura 1 sólida perspectiva histórica de los fenómenos que deberá abordar a lo largo de la carrera y de su futura actividad profesional periodística, no sólo como un mero transmisor pasivo de la realidad que le rodea, sino también como un riguroso analista de la misma.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Periodisme [2501933]
Pla d'estudis: Grau en Periodisme [971]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
4 p, 104.4 KB

Anglès
4 p, 103.1 KB

Castellà
4 p, 104.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2020-06-26, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir