Web of Science: 0 cites, Scopus: 2 cites, Google Scholar: cites,
El fútbol como herramienta pedagógica en la enseñanza de dirección de empresas
Gutiérrez-Aragón, Óscar (Universitat de Girona. Escola Universitària Mediterrani)
Vizoso Gómez, Carmen María (Universidad de León)
Fondevila-Gascón, Joan-Francesc (Universitat de Girona. Escola Universitària Mediterrani)
Berbel Giménez, Gaspar (Universitat de Girona. Escola Universitària Mediterrani)

Títol variant: El futbol com a eina pedagògica en l'ensenyament de direcció d'empreses
Títol variant: Football as a pedagogical tool in business management education
Data: 2020
Resum: La implantación del Espacio Europeo de Educación Superior ha puesto de relevancia la necesidad de que el profesorado universitario desarrolle y adopte nuevas formas de docencia que permitan a los alumnos acceder al aprendizaje de las asignaturas desde una nueva perspectiva didáctica. El objetivo principal de este trabajo es analizar los efectos de la puesta en práctica de proyectos de innovación docente en el rendimiento académico en una muestra formada por 1. 546 estudiantes de tres universidades y cuatro grados diferentes. Para ello se ha comparado el rendimiento de un grupo experimental, que realizó una actividad práctica que relacionaba el triunfo de la selección española de fútbol en el Mundial de Sudáfrica del año 2010 con la forma en que se ejecutan las principales funciones de la dirección de una empresa, con el rendimiento de un grupo control, que basó el mismo aprendizaje en la tradicional clase magistral. Los resultados obtenidos muestran que el grupo experimental alcanzó un rendimiento académico superior al del grupo control. Por lo tanto, se concluye que el desarrollo y la implantación de este proyecto de innovación docente mejora el rendimiento académico en los estudiantes universitarios.
Resum: La implantació de l'Espai Europeu d'Educació Superior ha posat de rellevància la necessitat que el professorat universitari desenvolupi i adopti noves formes de docència que permetin que els alumnes accedeixin a l'aprenentatge de les assignatures des d'una nova perspectiva didàctica. L'objectiu principal d'aquest treball és analitzar els efectes de projectes d'innovació docent en el rendiment acadèmic en una mostra formada per 1. 546 estudiants de tres universitats i quatre graus diferents. Per aquest motiu s'ha comparat el rendiment d'un grup experimental, que va realitzar una activitat pràctica que relacionava el triomf de la selecció espanyola de futbol al Mundial de Sud-àfrica de l'any 2010 amb la manera com s'executen les principals funcions de la direcció d'una empresa, amb el rendiment d'un grup control, que va basar el mateix aprenentatge en la tradicional classe magistral. Els resultats obtinguts mostren que el grup experimental va aconseguir un rendiment acadèmic superior al del grup control. Per tant, es conclou que el desenvolupament i la implantació de projectes d'innovació docent realitzats en les aules millora el rendiment acadèmic en els estudiants universitaris.
Resum: Following the implementation of the European Higher Education Area, university teachers have had to develop and apply new teaching methods in their educational practice that enable students to learn from a more didactic approach. The main objective of this paper is to analyse the effects of the implementation of teaching innovation projects on academic performance in a sample of 1,546 students from three universities and four different degree programmes. To this end, we studied the performance of an experimental group that carried out a practical activity in which they had to relate the victory of the Spanish national soccer team in the 2010 World Cup in South Africa with how the main functions of a company's management are executed. The experimental group was compared to a control group that studied the same topic in a traditional master class. The results show that the academic performance of the experimental group was superior to that of the control group. Therefore, it is concluded that the development and implementation of teacher innovation projects carried out in the classroom improve the academic performance of university students.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Innovación pedagógica ; Rendimiento ; Estrategias de aprendizaje activo ; Formación empresarial ; Ciencias económicas ; Innovació pedagògica ; Rendiment ; Estratègies d'aprenentatge actiu ; Formació empresarial ; Ciències econòmiques ; Educational innovation ; Achievement ; Active learning strategies ; Management education ; Economics
Publicat a: Educar, Vol. 57 Núm. 1 (2021) , p. 139-153 (Temas de investigación) , ISSN 2014-8801

Adreça original: https://educar.uab.cat/article/view/v57-n1-gutierrez-vizoso-fondevila-berbel
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/384115
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/10.5565-rev-educar.1139
DOI: 10.5565/rev/educar.1139


15 p, 152.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Educar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2020-09-23, darrera modificació el 2023-10-15



   Favorit i Compartir