Polítiques Culturals en el Capitalisme Global [42450]
Gayà Morlà, Catalina
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de la Comunicació

Additional title: Cultural Policies in Global Capitalism
Additional title: Políticas Culturales en el Capitalismo Global
Date: 2021-22
Abstract: El curs estudia el paper de la Comunicació en els processos de democratització cultural de les institucions culturals, fent especial èmfasi en les públiques. La Comunicació propicia metodologies participatives que permeten l'entrada, tant d'actors com de relats no hegemònics, a les institucions culturals. En aquest sentit, la comunicació participativa juga un paper fonamental en la revisió de discursos culturals hegemònics, així com també en la incorporació de la memòria col·lectiva en els debats socials. Els 17 objectius de l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible recullen el compromís -adoptat per administracions locals i supranacionals- envers la igualtat, la complexitat social i ens situen davant l'escenari -i el repte- de repensar quin és el paper de les institucions culturals en la revisió dels relats culturals, tant en els processos de producció d'aquests com en el resultat final. En paral·lel, la demanda social d'igualtat i de revisió del coneixement social compartit -en tant que heteropatriarcal, occidental, blanc i homogeneïtzador- exigeixen que les institucions culturals públiques engeguin processos de reflexió de segon ordre per tal de deconstruir imaginaris socials i metodologies, que fins ara els han permès generar un relat cultural, i, al mateix temps, plantejar-se com poden crear altres narratives, en plural, més complexos, no estàtiques, sorgides del dubte i que incorporin la possibilitat de canvi i també les contradictoris. En aquest sentit, el curs parteix de la premissa que les institucions culturals, en tant que laboratoris de producció simbòlica, no poden ser alienes ni a les exigències socials de revisió del relat hegemònic ni poden convertirels plans d'igualtat en manifestacions d'allò que es coneix com a purple washing. Per això, al llarg del curs, estudiarem com la Comunicació pot jugar un paper clau en aquest procés de canvi de mirada i de relat que experimenten les institucions culturals avui dia. L'objectiu del curs és preparar persones que estiguin en condicions d'assumir la responsabilitat de planificar 1 L'objectiu del curs és preparar persones que estiguin en condicions d'assumir la responsabilitat de planificar les polítiques de canvi del relat cultura -incloent els processos de participació- i liderar la gestió de les principals institucions i equipaments culturals al voltant de les quals s'organitza el macrosector de la cultura i la comunicació.
Abstract: The course studies the role of Communication in the cultural democratization processes of cultural institutions, with special emphasis on public ones. Communication fosters participatory methodologies that allow, both actors and non-hegemonic narratives, entry to cultural institutions. In this sense, participatory communication plays a fundamental role in the revision of hegemonic cultural discourse, and in incorporating collective memory into social debates. The 17 objectives of the 2030 Sustainable Development Agenda reflect the commitment towards equality made by supranational and local administrations. Social complexity is key (and a major challenge) to rethinking the role of cultural institutions in the revision of this narrative, both in its production processes and in the final result. In parallel, the social demand for equality and the revision of shared social knowledge (currently heteropatriarchal, western, white, and homogenous) requires public cultural institutions to implement second-order reflection processes. Social imagery and methodologies that have been used up until now, and that have allowed institutions to generate a cultural narrative, must be deconstructed. Now institutions must consider how they can construct other narratives - those that are plural, participative, more complex, non-static, doubting, and that incorporate the possibility of both change and contradictions. The course begins with the premise that cultural institutions, as symbolic production laboratories, cannot be alien to the social demands of the revision of the hegemonic story. Neither can they convert equality plans into manifestations of what is popularly known as purple washing. For this reason, throughout the course, we will study how Communication can play a key role in the necessary process of changing the perspective of cultural institutions, and the narratives that they are currently experiencing. 1 The objective of the course is to prepare people who are in positions of authorityto take on the responsibility for planning the cultural narrative change policies (including participatory processes) of cultural institutions. In addition, they will be leaders of the main cultural institutions and managing teams through which the macro-sector of culture and communication is organized.
Abstract: El curso estudia el papel de la Comunicación en los procesos de democratización cultural de las instituciones culturales, haciendo especial énfasis en las públicas. La Comunicación propicia metodologías participativas que permiten la entrada, tanto de actores como de relatos no hegemónicos, a las instituciones culturales. En este sentido, la comunicación participativa juega un papel fundamental en la revisión de discursos culturales hegemónicos, así como también en la incorporación de la memoria colectiva en los debates sociales. Los 17 objetivos de la Agenda 2030 de Desarrollo Sostenible recogen el compromiso, hecho por administraciones supranacionales y locales, en torno a la igualdad, la complejidad social y nos sitúan ante el escenario -y el reto- de repensar cuál es el papel de las instituciones culturales en torno a la revisión de su relato, tanto en los procesos de producción de este como en el resultado final. En paralelo, la demanda social de igualdad y de revisión del conocimiento social compartido -en cuanto que heteropatriarcal, occidental, blanco y homogeneizador- exigen que las instituciones culturales públicas pongan en marcha procesos de reflexión de segundo orden para deconstruir los imaginarios sociales y las metodologías que hasta ahora les han permitido generar un relato cultural, y plantearse cómo pueden construir otras narrativas, en plural, participadas, más complejas, no estáticas, surgidas desde la duda y que incorporen la posibilidad de cambio y también las contradicciones. El curso parte de la premisa que las instituciones culturales, en cuanto que laboratorios de producción simbólica, no pueden ser ajenas ni a las exigencias sociales de revisión del relato hegemónico ni pueden convertir los planes de igualdad en manifestaciones de aquello que se conoce popularmente como como purple washing. Por eso, a lo largo del curso, estudiaremos como la Comunicación puede jugar un papel clave en este proceso necesario de cambio de mirada y de relatos que experimentan las instituciones culturales hoy en día. 1 El objetivo del curso es preparar personas que estén en condiciones de asumir la responsabilidad de planificar las políticas de cambio de relato cultural-incluyendo procesos de participación- de las instituciones culturales, así como liderar la gestión de las principales instituciones y equipaciones culturales alrededor de las cuales se organiza el macrosector de la cultura y la comunicación.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà
Studies: Mitjans, Comunicació i Cultura [4313227]
Study plan: Màster Universitari en Mitjans, Comunicació i Cultura [1117]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
5 p, 108.5 KB

Anglès
5 p, 106.9 KB

Castellà
5 p, 107.9 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Course guides

 Record created 2021-07-09, last modified 2023-01-21



   Favorit i Compartir