Replacement of palm oil with soybean acid oil in broiler chicken diet : Fat digestibility and lipid class content along the intestinal tract
Jimenez-Moya, Beatriz (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Barroeta, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Guardiola Ibarz, Francesc (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia)
Soler Sanchis, María Dolores (Universidad CEU Cardenal Herrera. Departamento de Ciencia Animal y de los Alimentos)
Rodriguez-Sanchez, Raquel (AgResearch Ltd. Ruakura Research Centre)
Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Data: |
2021 |
Resum: |
This study aimed to evaluate the replacement of palm oil (P) with increasing levels of soybean acid oil (SA), a by-product of soybean oil (S) refining, on lipid class content and fatty acid (FA) digestibility in the intestine and excreta of chickens at 11 and 35 days (d). Five experimental diets were obtained by supplementing a basal diet with 6% of P (P6), 6% of SA (SA6), 4% of P + 2% SA (P4-SA2), 2% of P + 4% of SA (P2-SA4) and 6% of S (S6). A total of 480 one-d-old female broiler chickens (Ross 308) were housed in metabolic cages (6 cages/treatment, with 16 birds/cage). Replacing P with SA improved fat absorption at 11 and 35 d (p < 0. 05), but not feed AME values and saturated FA (SFA) digestibility at 11 d. As age increased, the absorption of SFA and free fatty acids (FFA) improved, and the contribution of the upper ileum to FA absorption increased (p < 0. 05). At 35 d, SA6 (56% FFA) and P2-SA4 (40% FFA, 2. 6 unsaturated-to-saturated FA ratio) could replace S6 without impairing fat utilization. The replacement of P with SA represents a suitable strategy to use this by-product. |
Ajuts: |
Ministerio de Economía y Competitividad AGL2015-64431-C2-1-R
|
Nota: |
Funding: Pre-doctoral FPI contract number BES-2016-077930. |
Drets: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. |
Llengua: |
Anglès |
Document: |
Article ; recerca ; Versió publicada |
Matèria: |
Fat digestibility ;
Lipid classes ;
Free fatty acids ;
Fat by-products ;
Acid oils ;
Broiler chickens ;
Poultry ;
Intestinal tract |
Publicat a: |
Animals, Vol. 11 Núm. 9 (september 2021) , p. 2586, ISSN 2076-2615 |
DOI: 10.3390/ani11092586
PMID: 34573552
El registre apareix a les col·leccions:
Articles >
Articles de recercaArticles >
Articles publicats
Registre creat el 2022-02-04, darrera modificació el 2023-01-12