Web of Science: 0 cites, Scopus: 0 cites, Google Scholar: cites
La actualización poética y política de Nietzsche en la rebeldía trágica de Camus
Conill, Jesús (Universitat de València)

Títol variant: L'actualització poètica i política de Nietzsche en la rebel·lia tràgica de Camus
Títol variant: Nietzsche's Poetic and Political Actualization in Camus' Tragic Rebel
Data: 2022
Resum: El artículo expone la innovadora visión de la rebeldía que aporta Camus inspirándose en Nietzsche y en algunos mitos de la cultura griega. Se centra especialmente en El hombre rebelde y El mito de Sísifo, que constituye su punto de partida, en la medida en que la rebeldía es el camino para salir del mundo cerrado que genera el «sentimiento de lo absurdo». En el peculiar pensamiento de Camus se entremezclan literatura y filosofía, conformando una filosofía poética como la de Nietzsche. Y la interpretación más adecuada de sus figuras literarias de la rebeldía es la que conecta con el sentido nietzscheano de lo trágico. La rebeldía en la obra de Camus ofrece un orden de sentido favorable a la vida en medio del caos, lo cual la vincula a la posición de Nietzsche, al situarse «más allá del nihilismo» pasivo, que es el que produce la vivencia del absurdo y la tendencia destructiva de la vida. El «renacimiento» que supone el sentido moral de la rebeldía en Camus le separa de la filosofía existencialista.
Resum: L'article exposa la innovadora visió de la rebel·lia que aporta Camus inspirant-se en Nietzsche i en alguns mites de la cultura grega. Se centra especialment en L'home rebel i El mite de Sísif, que constitueix el seu punt de partida, en la mesura en què la rebel·lia és el camí per sortir del món tancat que genera el «sentiment de l'absurd». En el peculiar pensament de Camus s'entremesclen literatura i filosofia conformant una filosofia poètica com la de Nietzsche. I la interpretació més adequada de les seves figures literàries de la rebel·lia és la que connecta amb el sentit nietzscheà d'allò tràgic. La rebel·lia en l'obra de Camus ofereix un ordre de sentit favorable a la vida enmig del caos, la qual cosa la vincula a la posició de Nietzsche en situar-se «més enllà del nihilisme» passiu, que és el que produeix la vivència de l'absurd i la tendència destructiva de la vida. El «renaixement» que suposa el sentit moral de la rebel·lia en Camus el separa de la filosofia existencialista.
Resum: The focus of this paper is Camus's innovative vision of revolt, which was inspired by Nietzsche's writings, as well as by various Greek myths. Above all I address L'Homme révolté (The Rebel) and Le Mythe de Sisyphe (The Myth of Sisyphus), as these texts provide a point of departure: revolt offers a way out of the enclosed world generated by the "sense of the absurd". In Camus's singular mode of thinking, literature and philosophy entwine to create a poetic philosophy not unlike Nietzsche's. The most apposite reading of his literary figures of revolt is in terms of the Nietzschean sense of tragedy. Revolt in Camus's writing opens up an order of meaning that favours life amidst chaos, which in turn forges a link to Nietzsche's position; his move "beyond [passive] nihilism", which is the outcome of the experience of life's absurdity and destructive tendency. The "renaissance" implicit in Camus's moral sense of revolt distinguishes him from existential philosophy.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Experience ; Freedom ; Absurd ; Nihilism ; Ethics ; Suicide ; Sense ; Ideology ; Existentialism ; Life ; Experiencia ; Libertad ; Absurdo ; Nihilismo ; Ética ; Suicidio ; Sentido ; Ideología ; Existencialismo ; Vida ; Experiència ; Llibertat ; Nihilisme ; Ètica ; Suïcidi ; Sentit ; Ideologia ; Existencialisme
Publicat a: Enrahonar, Vol. 68 (2022) , p. 47-62 (Articles) , ISSN 2014-881X

Adreça original: https://revistes.uab.cat/enrahonar/article/view/v68-conill
DOI: 10.5565/rev/enrahonar.1384


16 p, 144.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Enrahonar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2022-05-11, darrera modificació el 2024-04-03



   Favorit i Compartir