Psicologia Cultural i de la Comunicació [102564]
Lalueza Sazatornil, José Luis
Pujol Tarres, Joan
Feliu i Samuel-Lajeunesse, Joel
Montenegro Martinez, Marisela Montenegro
Camps-Orfila, Silvia
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Psicologia

Título variante: Cultural and Communication Psychology
Título variante: Psicología Cultural y de la Comunicación
Fecha: 2022-23
Resumen: Aquesta assignatura forma part tant de la Menció Anàlisi i Intervenció Psicosocial, com de la Menció Anàlisi i Intervenció Psicoeducativa. La comunicació és un procés central en la construcció social i personal; un procés en el que es produeixen i negocien significats dins d'un context cultural constitutiu i constituït pels mateixos processos comunicatius. Actualment ens trobem en un context on conviuen persones amb múltiples tradicions culturals (context transcultural) i que pertanyen a categories socials múltiples (context interseccional). L'assignatura posa especial èmfasi en l'anàlisi dels actuals models de convivència i en les propostes de millora de la convivència i la inclusió social, així com la legitimació de la diversitat cultural, sociel i sexual. Aquesta assignatura busca desenvolupar eines teòriques i metodològiques que ens permetin entendre el desenvolupament personal i identitari en aquest context complex i múltiple. Per aquest motiu es revisen les teories bàsiques sobre la producció de significat i les formes d'aproximar-nos al concepte de cultura. Es realitza una anàlisi del context cultural general, tenint en compte els processos de globalització, l'imperialisme cultural i la consolidació de la societat de consum. Es treballarà la constitució de camps culturals específics, com és el cas de les minories sexuals, minories ètniques o les comunitats virtuals. Finalment, es reflexionarà sobre els efectes d'aquest context cultural en la constitució de la persona. El curs parteix d'una perspectiva crítica que identifica els condicionants que estructuren les actuals formes de vida que explora processos comunicatius que permetin transformar l'actual hegemonia cultural. 1 Objectius Formatius Conèixer les principals corrents teòriques als àmbits de la psicologia cultural i la psicologia de la comunicació. Identificar els processos culturals i de comunicació en la constitució personal i social. Analitzar els actuals models de convivència i generar propostes encaminades cap a la inclusió social. Desenvolupar la reflexió crítica sobre els processos culturals i comunicatius contemporanis i la seva influència.
Resumen: This subject is part of both the Psychosocial Analysis and Intervention Minor and the Psychoeducational Intervention Minor. Communication is a central process in social and personal construction; a process in which meaning is produced and traded within a constitutive cultural context and constituted by the same communication processes. We are in a context where people live with multiple cultural traditions (intercultural context) and belong to multiple social categories (intersectional context). The subject focuses on the analysis of the current models of coexistence and proposals to improve coexistence and social inclusion, as well as the legitimization of cultural, societal and sexual diversity. This course aims to develop theoretical and methodological tools that allow us to understand personal and identity development in a complex and multiple context. For this reason, the basic theories about the production of meaning and the ways of approaching the concept of culture are reviewed. An analysis of the general cultural context is carried out, taking into account the processes of globalization, cultural imperialism and the consolidation of the consumer society. The establishment of specific cultural fields will be looked at, such as sexual minorities, ethnic minorities or virtual communities. Finally, the effects of this cultural context on the constitution of the person will be reviewed. The course is based on a critical perspective that identifies the factors that structure the current ways of living and explores communication processes that allow us to transform the current cultural hegemony.
Resumen: Esta asignatura forma parte tanto de la Mención Análisis e Intervención Psicosocial, como de la Mención Análisis e Intervención Psicoeducativa. La comunicación es un proceso central en la construcción social y personal; un proceso en el que se producen y negocian significados dentro de un contexto cultural constitutivo y constituido por los mismos procesos comunicativos. Actualmente nos encontramos en un contexto donde conviven personas con múltiples tradiciones culturales (contexto transcultural) y que pertenecen a categorías sociales múltiples (contexto interseccional). La asignatura pone especial énfasis en el análisis de los actuales modelos de convivencia y en las propuestas de mejora de la convivencia y la inclusión social, así como la legitimación de la diversidad cultural, social y sexual. Esta asignatura busca desarrollar herramientas teóricas y metodológicas que nos permitan entender el desarrollo personal e identitario en este contexto complejo y múltiple. Por este motivo se revisan las teorías básicas sobre la producción de significado y las formas de aproximarnos al concepto de cultura. Se realiza un análisis del contexto cultural general, teniendo en cuenta los procesos de globalización, el imperialismo cultural y la consolidación de la sociedad de consumo. Se trabajará la constitución de campos culturales específicos, como es el caso de las minorías sexuales, minorías étnicas o las comunidades virtuales. Finalmente, se reflexionará sobre los efectos de este contexto cultural en la constitución de la persona. El curso parte de una perspectiva crítica que identifica los condicionantes que estructuran las actuales formas de vida que explora procesos comunicativos que permitan transformar la actual hegemonía cultural. 1 Objectivos Formativos Conocer las principales corrientes teóricas en los ámbitos de la psicología cultural y la psicología de la comunicación. Identificar los procesos culturales y de comunicación en la constitución personal y social. Analizar los actuales modelos de convivencia y generar propuestas encaminadas hacia la inclusión social. Desarrollar la reflexión crítica sobre los procesos culturales y comunicativos contemporáneos y su influencia.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Psicologia [2502443]
Plan de estudios: Grau en Psicologia [1485] ; Grau en Psicologia [954]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 114.2 KB

Anglès
6 p, 113.2 KB

Castellà
6 p, 113.7 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2022-07-08, última modificación el 2023-01-22



   Favorit i Compartir