Web of Science: 0 cites, Scopus: 0 cites, Google Scholar: cites
¿Dónde está la llave, Matarile? : Deseo y disidencia en Purita de Nazario Luque
Naranjo Ruiz, María Inmaculada (Universidad de Sevilla)

Títol variant: "¿Dónde está la llave, Matarile?" : Desig i dissidència a Purita de Nazario Luque
Títol variant: "¿Dónde está la llave, Matarile?" : Desire and Dissidence in Nazario Luque's Purita
Data: 2022
Resum: El presente artículo propone un acercamiento a la obra del sevillano Nazario Luque, en concreto al cómic Purita (1975-77), desde la Teoría del afecto. Primeramente, se contextualizará la obra en el marco de la Transición española, analizando el desarrollo de la cultura underground, el feminismo y su influjo en la creación de una determinada "comunidad emocional". A continuación, se procederá al estudio del personaje de Purita como icono de una sociedad en ciernes; en este sentido, el valor de la obra de Nazario se refuerza, puesto que su creación ejemplifica el nacimiento y desarrollo de una nueva "estructura del sentir". Así, se ahondará en una serie de aspectos -familia, sociedad y sexualidad- con el fin de desentrañar las propuestas y denuncias expuestas por el autor en el sensible período de la España predemocrática.
Resum: Aquest article proposa una aproximació a l'obra del sevillà Nazario Luque, en concret al còmic Purita (1975-77) des de la Teoria del afecte. En primer lloc, es contextualitzarà l'obra en el marc de la Transició espanyola, analitzant el desenvolupament de la cultura underground, el feminisme i la seva influència en la creació d'una determinada "comunitat emocional". Després, es procedirà al estudi del personatge de Purita com a icona d'una societat naixent; en aquest sentit, l'obra de Nazario es veu reforçada, ja que la seva creació exemplifica el gestació i desenvolupament d'una nova "estructura del sentir". D'aquesta manera, s'aprofundirà en un seguit d'aspectes -família, societat i sexualitat- amb la finalitat de desentranyar les propostes i denuncies exposades per l'autor en el sensible període de l'Espanya pre-democràtica.
Resum: This article proposes an approach from the perspective of Affect Theory to the work of the Sevillian Nazario Luque, specifically to his comic Purita (1975-77), which will be contextualised within the framework of the Spanish Transition. First, I will analyse the development of underground culture and feminism, as well as their influences on the creation of an emotional community. Then, I will examine the character of Purita as an icon of her society. In this sense, the value of Nazario's work is notable; his creation exemplifies the birth and development of a new structure of feeling. Thus, we will delve into some aspects -family, society, and sexuality- in order to articulate Nazario's vision in the sensitive period of pre-democratic Spain.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Feminismo ; Cómic ; Transición española ; Feminisme ; Còmic ; Transició espanyola ; Feminism ; Comic ; Spanish transition
Publicat a: Lectora : revista de dones i textualitat, Núm. 28 (2022) , p. 347-363 (Miscel·lània) , ISSN 2013-9470

Adreça original: https://raco.cat/index.php/Lectora/article/view/406980
DOI: 10.1344/Lectora2022.28.19


17 p, 513.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Lectora
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2022-11-15, darrera modificació el 2022-11-17



   Favorit i Compartir