Google Scholar: citations
Virgin Olive Oil Phenolic Compounds Modulate the HDL Lipidome in Hypercholesterolaemic Subjects : A Lipidomic Analysis of the VOHF Study
Fernández-Castillejo, Sara (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya. Unitat de Nutrició i Salut)
Pedret, Anna (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya. Unitat de Nutrició i Salut)
Catalán, Úrsula (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya. Unitat de Nutrició i Salut)
Valls, Rosa Maria (Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia)
Farràs Mañé, Marta (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Rubió, Laura (Universitat de Lleida. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària)
Castañer, Olga (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Macià, Alba (Universitat de Lleida. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària)
Fitó, Montse (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Motilva, Maria José (Universidad de La Rioja. Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino)
Covas Planells, Maria Isabel (NUPROAS Handelsbolag (NUPROAS HB))
Giera, Martin (Center for Proteomics and Metabolomics. Leiden University Medical Center)
Remaley, Alan T. (Lipoprotein Metabolism Section Cardio-Pulmonary Branch National Heart. Lung and Blood Institute National Institutes of Health)
Solà, Rosa (Hospital Universitari Sant Joan de Reus (Tarragona))

Date: 2021
Abstract: Scope: The lipidomic analysis of high-density lipoprotein (HDL) could be useful to identify new biomarkers of HDL function. Methods and results: A randomized, controlled, double-blind, crossover trial (33 hypercholesterolaemic subjects) is performed with a control virgin olive oil (VOO), VOO enriched with its own phenolic compounds (FVOO), or VOO enriched with additional phenolic compounds from thyme (FVOOT) for 3 weeks. HDL lipidomic analyses are performed using the Lipidyzer platform. VOO and FVOO intake increase monounsaturated-fatty acids (FAs) and decrease saturated and polyunsaturated FAs in triacylglyceride (TAG) species, among others species. In contrast, FVOOT intake does not induce these FAs changes. The decrease in TAG52:3(FA16:0) after VOO intake and the decrease in TAG52:5(FA18:2) after FVOO intake are inversely associated with changes in HDL resistance to oxidation. After FVOO intake, the decrease in TAG54:6(FA18:2) in HDL is inversely associated with changes in HDL cholesterol efflux capacity. Conclusion: VOO and FVOO consumption has an impact on the HDL lipidome, in particular TAG species. Although TAGs are minor components of HDL mass, the observed changes in TAG modulated HDL functionality towards a cardioprotective mode. The assessment of the HDL lipidome is a valuable approach to identify and characterize new biomarkers of HDL function.
Grants: Ministerio de Economía y Competitividad AGL2009-13517-457 C03-01
Ministerio de Economía y Competitividad AGL2016-76943-C2
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca PERIS SLT002/16/00239
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2017SGR522
Instituto de Salud Carlos III CD17/00233
Instituto de Salud Carlos III JR17/00022
Note: Altres ajuts: Agencia Estatal de Investigación; Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER); Subprograma Estatal de Incorporación, Plan Estatal de Investigación Científica Técnica y de Innovación (Torres Quevedo postdoctoral grant); CIBER de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM) is a project of Instituto de Salud Carlos III (Madrid, Spain).
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Cholesterol efflux ; HDL functionality ; Lipidomics ; Polyphenols ; Resistance to oxidation
Published in: Molecular Nutrition and Food Research, Vol. 65 Núm. 9 (may 2021) , p. 2001192, ISSN 1613-4133

DOI: 10.1002/mnfr.202001192
PMID: 33561904


10 p, 273.1 KB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (research output) > Health sciences and biosciences > Institut de Recerca Sant Pau
Articles > Research articles
Articles > Published articles

 Record created 2023-02-16, last modified 2024-01-19



   Favorit i Compartir