Web of Science: 80 citas, Scopus: 90 citas, Google Scholar: citas,
Benefits and risks of moderate alcohol consumption on cardiovascular disease : Current findings and controversies
Chiva-Blanch, Gemma (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Badimon, Lina (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Universitat Autònoma de Barcelona

Fecha: 2020
Resumen: Alcohol has a hormetic physiological behavior that results in either increased or decreased cardiovascular risk depending on the amount consumed, drinking frequency, pattern of consumption, and the outcomes under study or even the type of alcoholic beverage consumed. However, the vast majority of studies elucidating the role of alcohol in cardiovascular and in the global burden of disease relies on epidemiological studies of associative nature which carry several limitations. This is why the cardiovascular benefits of low-moderate alcohol consumption are being questioned and perhaps might have been overestimated. Thus, the aim of this review was to critically discuss the current knowledge on the relationship between alcohol intake and cardiovascular disease. Besides new evidence associating low and moderate alcohol consumption with decreased risk of cardiovascular disease, several questions remain unanswered related to the concrete amount of safe consumption, the type of alcoholic beverage, and the age-, sex-, and genetic/ethnical-specific differences in alcohol consumption.
Ayudas: Ministerio de Economía y Competitividad CB16/11/00411
Ministerio de Economía y Competitividad RD16/0011/0018
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Alcohol ; Beer ; Cardiovascular disease ; Cholesterol ; Hypertension ; Myocardial infarction ; Polyphenols ; Spirits ; Stroke ; Wine
Publicado en: Nutrients, Vol. 12 Núm. 1 (january 2020) , p. 108, ISSN 2072-6643

DOI: 10.3390/nu12010108
PMID: 31906033


19 p, 384.6 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias de la salud y biociencias > Institut de Recerca Sant Pau
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2023-10-14, última modificación el 2023-10-18



   Favorit i Compartir