Canvis en la superficie i el grau de fragmentació del bosc a la plana del Vallès entre els anys 1993 i 2000
Pino i Vilalta, Joan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Rodà, F. (Ferran), 1953- (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Basnou, Corina (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Guirado, María (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)

Títol variant: Cambios en la superficie y el grado de fragmentación del bosque en el llano del Vallès entre los años 1993 y 2000
Títol variant: Changements de la surface et la fragmentation de la forêt dans la plaine du Vallès entre 1993 et 2000
Títol variant: Changes in forest area and fragmentation in the Vallès lowlands between the years 1993 and 2000
Data: 2008
Resum: En aquest article s'hi analitzen la variació en la superfície de bosc, el grau de fragmentació, les cobertes d'origen del bosc guanyat i la mida i la forma dels polígons de bosc perduts i guanyats a la plana del Vallès entre 1993 i 2000, combinant les dues edicions del mapa de cobertes del sòl de Catalunya (MCSC) amb el SIG MiraMon. La disminució del bosc dens no de ribera en aquesta zona ha estat gairebé del 3% en el període d'estudi. El bosc perdut ha esdevingut majoritàriament superfície forestal no arbrada (matollars i prats), urbana i agrícola. També hi ha hagut una certa recuperació de bosc, que no compensa les pèrdues i que prové principalment de cobertes forestals no arbrades i de conreus. S'observa també un increment de la fragmentació del bosc, que ha afectat a més del 10% de la superfície de les grans àrees boscoses. S'hi comenten finalment la validesa del mètode i les implicacions ecològiques i de conservació d'aquests resultats.
Resum: En el presente artículo se analizan la variación en la superficie de bosque, su fragmentación, las cubiertas de origen del bosque ganado y de destino del bosque perdido y el tamaño y la forma de los polígonos de bosque perdidos y ganados en el llano del Vallès (área metropolitana de Barcelona) entre 1993 y 2000, combinando las dos ediciones del mapa de cubiertas del suelo de Cataluña (MCSC) con el SIG MiraMon. La disminución del bosque denso no de ribera en esta zona ha sido de casi el 3% en el periodo estudiado. El bosque perdido ha pasado a ser mayoritariamente superficie forestal no arbolada (matorrales y prados), urbana y agrícola. También ha habido una cierta recuperación de bosque que no compensa las pérdidas y que proviene principalmente de cubiertas forestales no arboladas y de cultivos. Se observa también un incremento de la fragmentación del bosque en la zona de estudio, que ha afectado a más del 10% de la superficie de las grandes áreas forestales. Se comentan, finalmente, la validez del método y las implicaciones ecológicas y de conservación de estos resultados.
Resum: Les changements de la surface de forêt, la fragmentation, les couvertures d'origine de la forêt gagné et du destin de la forêt perdue, et la taille et forme des taches gagnées et perdues de forêt entre 1993 et 2000 ont été évalués a la plaine du Vallès (aire métropolitaine de Barcelone), en combinant les deux éditions de la carte de couverture du sol de la Catalogne (MCSC) avec le SIG MiraMon. La fôret dense non de galerie est réduite d'un 3% à l'aire d'étude. Il y a eu un petit rétablissement de forêt qui n'a pas compensé les pertes et qui viens principalement des fourrés-pelouses et des cultures. On a également observé une augmentation de fragmentation de la forêt, affectant plus de 10% de la surface des grandes aires forestières. On commente finalement l'utilité de la méthodologie et les implications écologiques de ces résultats pour la conservation.
Resum: Changes in forest area, forest fragmentation, the land cover classes of origin of the gained forest and of destiny of the lost forest, and size and form of the gained and lost forest patches were evaluated in the Vallès lowlands (Barcelona Metropolitan Area) between 1993 and 2000, by combining the two editions of the land cover map of Catalonia (MCSC) using the MiraMon SIG. The area occupied by dense, non-riparian forest decreased by 3% in the studied period. The lost forest has been substituted by shrublands-grasslands, urban land, and croplands. There has been a small recovery of forest as well, mainly from shrublands- grasslands and croplands, which does not compensate the forest loss. An increase of forest fragmentation has also been observed, affecting more than 10% of the surface of the large forest areas. The validity of the methodology and the ecological implications of these results for conservation are finally addressed.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Fragmentació ; Canvis en les cobertes i usos del sòl ; Mapa de cobertes del sòl de Catalunya ; Ecologia del paisatge ; Vallès ; Àrea metropolitana de Barcelona ; Fragmentación ; Cambios en las cubiertas y usos del suelo ; Mapa de cubiertas del suelo de Cataluña ; Ecología del paisaje ; Área metropolitana de Barcelona ; Fragmentation ; Changement des couvertures et des usages du sol ; Carte des couvertures du sol de la Catalogne ; Écologie du paysage ; Aire métropolitaine de Barcelone ; Land use and cover change ; Land cover map of Catalonia ; Landscape ecology ; Barcelona Metropolitan Area
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 51 (2008) p. 59-77, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/120010


19 p, 769.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > CREAF (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2008-10-27, darrera modificació el 2022-02-19



   Favorit i Compartir