Seguint la traça als elements traça
Sardans i Galobart, Jordi (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Peñuelas, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Montes, Fernando (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)

Títol variant: Siguiendo la traza a los elementos traza
Títol variant: Following the trace of trace elements
Data: 2011
Resum: Trace elements are elements with a concentration of less than one hundred parts per million in a sample, but which are of great interest due to their harmful effects. Trace element emission from human activities has risen in the past decades, causing accumulation in soil and sediments and constituting a risk for many ecosystems, including crops. However, the low concentrations in which they are usually found and the large number of samples to be analysed make difficult a risk assessment control of trace elements in soils and sediments. Analytical tools with high sensitivity, easy management and reasonable cost are required. Scientists at CREAF have optimised these protocols.
Resum: Els elements traça són elements que presenten una concentració de menys de cent parts per milió a la mostra, però que són de gran interès pels seus efectes nocius. L'increment de l'emissió d'elements traça en les últimes dècades degut a les activitats humanes n'ha implicat un augment de l'acumulació en sòls i sediments, augmentant el risc de contaminació per molts ecosistemes incloent els agrícoles. Tanmateix, la baixa concentració en què es solen trobar lligat amb el gran número de mostres que s'han d'analitzar fan difícils els estudis de control i monotorització de la contaminació dels elements traça en grans àrees. Això fa desitjable poder disposar de protocols analítics d'alta sensibilitat, de ràpida implementació i execució i a un cost raonable. Científics del CREAF han optimitzat aquests protocols.
Resum: Los elementos traza son elementos que presentan una concentración de menos de cien partes por millón en la muestra, pero que son de gran interés por sus efectos nocivos. El incremento de la emisión de elementos traza en las últimas décadas debido a las actividades humanas ha implicado un aumento de la acumulación en suelos y sedimentos, aumentando el riesgo de contaminación de muchos ecosistemas incluyendo los agrícolas. Sin embargo, la baja concentración en que se suelen encontrar y el gran número de muestras a analizar dificultan los estudios de control y monitorización de la contaminación de los elementos traza en grandes áreas. Por ello, es deseable poder disponer de protocolos analíticos de alta sensibilidad, de rápida implementación y ejecución y a un coste razonable. Científicos del CREAF han optimizado estos protocolos.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, octubre 2011, p. 1-2, ISSN 2014-6388Català
2 p, 184.7 KB

Español
3 p, 155.0 KB

English
3 p, 156.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > CREAF (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2011-11-04, darrera modificació el 2021-08-22   Favorit i Compartir