Ciència, indústria i ideologia : l'Institut Ravetllat-Pla
Lugo-Márquez, Sara (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Història de la Ciència)

Títol variant: Ciencia, industria e ideología: el InstitutoRavetllat-Pla
Títol variant: Science, Industry and ideology: theRavetllat-Pla Institut
Data: 2011
Resum: L'Institut Ravetllat-Pla, al barri del Guinardó de Barcelona, va ser fundat pel veterinari Joaquim Ravetllat i Estech i el metge Ramon Pla i Armengol l'any 1919. Allí gestaren una teoria per al tractament de la tuberculosi que fou definida com a heterodoxa per les institucions mèdiques de l'època. Lluny de culpabilitzar el malalt, partien de la premissa que "tots som tuberculosos" i proposaven una terapèutica incloent, a través dels productes farmacèutics que produïen en el seu Institut. La tesi doctoral de Sara Lugo, a través de l'estudi del llegat històric, inexplorat prèviament, de l'Institut Ravetllat-Pla contribueix a la comprensió de la història de la medicina, i de la indústria farmacèutica catalana en particular, i aporta una nova perspectiva per abordar la història dels medicaments considerant-los com una estratègia de legitimació científica.
Resum: El Instituto Ravetllat-Pla, en el barrio del Guinardó de Barcelona, fuefundado por el veterinario Joaquín Ravetllat y Estech y el médico RamonPla y Armengol en 1919. Allí gestaron una teoría para el tratamiento dela tuberculosis que fue definida como heterodoxa por las institucionesmédicas de la época. Lejos de culpabilizar al enfermo, partían de lapremisa de que "todos somos tuberculosos" y proponían una terapéuticaincluyente, a través de los productos farmacéuticos que producían en suInstituto. La tesis doctoral de Sara Lugo, a través del estudio del legadohistórico, inexplorado previamente, del Instituto Ravetllat-Pla contribuyea la comprensión de la historia de la medicina, y de la industriafarmacéutica catalana en particular, y aporta una nueva perspectiva paraabordar la historia de los medicamentos considerándolos como unaestrategia de legitimación científica.
Resum: The Ravetllat-Pla Institute, located in the Guinardó district of Barcelona,was founded by the veterinary doctor Joaquim Ravetllat and doctorRamon Armengol in 1919. There, they conceived a theory for thetreatment of tuberculosis that was defined as heterodox by the medicalinstitutions of the time. Far from blaming the patient, it was based on thepremise that "we are all tuberculosis sufferers" and proposed aninclusive treatment, through drugs produced at their Institute. SaraLugo's PhD thesis, through the study of the Institute Ravetllat-Pla'shistorical legacy, previously unexplored, contributes to understanding thehistory of medicine and the Catalan pharmaceutical industry in particular,and provides a new perspective on the history of drugs by consideringthem a strategy of scientific legitimacy.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, octubre 2011, p. 1-4, ISSN 2014-6388Català
4 p, 293.6 KB

Español
4 p, 277.4 KB

English
4 p, 278.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut d'Història de la Ciència (IHC)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2011-11-04, darrera modificació el 2022-02-13   Favorit i Compartir