Nova mesura de l'experiment ATLAS amb xocs de protons
Martínez Pérez, Mario (Institut de Física d'Altes Energies)

Títol variant: Nueva medida del experimento ATLAS con choques de protones
Data: 2011
Resum: Els protons formen part dels raigs còsmics que arriben a la Terra provinents de l'espai exterior i que xoquen amb les capes altes de l'atmosfera, on també hi ha protons. Esbrinar la taxa de xocs inelàstics entre protons és de gran importància en astrofísica per a la creació de models que permetin l'estudi de la interacció dels raigs còsmics amb les capes altes de l'atmosfera. L'experiment ATLAS, amb la participació d'un grup de 30 científics de l'Institut de Física d'Altes Energies al Campus de la UAB, ha aconseguit mesurar, per primer cop, la probabilitat que es doni aquest tipus de col·lisió entre els protons en un nou rang d'energia.
Resum: Los protones forman parte de los rayos cósmicos que llegan a la Tierra provenientes del espacio exterior y que chocan con las capas altas de la atmósfera, donde también hay protones. Averiguar la tasa de choques inelásticos entre protones es de gran importancia en astrofísica para la creación de modelos que permitan el estudio de la interacción de los rayos cósmicos con las capas altas de la atmósfera. El experimento ATLAS, con la participación de un grupo de 30 científicos del Instituto de Física de Altas Energías en el Campus de la UAB, ha conseguido medir por primera vez, la probabilidad de que se dé este tipo de colisión entre los protones en un nuevo rango de energía.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, setembre 2011, p. 1-1, ISSN 2014-6388



Català
1 p, 172.6 KB

Español
2 p, 145.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2011-11-04, darrera modificació el 2022-02-18



   Favorit i Compartir