Les lesions del DNA en el micronucli indueixen una resposta al dany localment deficient
Terradas, Mariona (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)

Additional title: Las lesiones del DNA en el micronúcleo inducen una respuesta al daño localmente deficiente
Date: 2010
Abstract: Els micronuclis són un dels indicadors més emprats per estudiar la presència d' inestabilitat cromosòmica en humans. Els micronuclis poden contenir cromosomes sencers o fragments cromosòmics derivats d'una reparació anòmala del dany en el DNA. Partint de la relació existent entre la reparació del DNA i la presència de micronuclis, es va decidir estudiar l'habilitat de les lesions de DNA segrestades en els micronuclis per activar una resposta efectiva al dany. Mitjançant tècniques d'immunofluorescència es va poder veure que només una petita part de les lesions del DNA micronuclear reclutaven correctament proteïnes de detecció del dany. D'altra banda també es va demostrar que el DNA micronuclear podia ésser degradat i que aquesta degradació no afectava la proliferació de la cèl·lula. Així doncs, tant l'absència de reparació de les lesions del DNA micronuclear, com la degradació del mateix, es tradueixen en una pèrdua de material genètic que podria afavorir encara més el procés de tumorigènesi.
Abstract: Los micronúcleos son uno de los indicadores más empleados apra estudiar la presencia de inestabilidad cromosómica en humanos. Los micronúcleos pueden contener cromosomas enteros o fragmentos cromosómicos derivados de una reparación anómala del daño en el DNA. Partiendo de la relación existente entre la reparación del DNA y la presencia de micronúcleos, se decidió estudiar la habilidad de las lesiones de DNA secuestradas en los micronúcleos para activar una respuesta efectiva al daño. Mediante técnicas de inmunofluorescencia se pudo ver que sólo una pequeña parte de las lesiones del DNA micronuclear reclutaban correctamente proteínas de detección del daño. Por otro lado, también se demostró que el DNA micronuclear podía ser degradado y que esta degradación no afectaba la proliferación de la célula. Así, tanto la ausencia de reparación de las lesiones del DNA micronuclear, como la degradación del mismo, se traducen en una pérdida de material genético que podría favorecer todavía más el proceso de tumorigénesis.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Published in: UAB divulga, Abril 2010, p. 1-4, ISSN 2014-6388



Català
4 p, 306.3 KB

Español
4 p, 288.9 KB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles > UAB Divulga
Articles > Dissemination

 Record created 2012-02-17, last modified 2022-02-13



   Favorit i Compartir