L'avi canari de les cabres llatinoamericanes
Amills i Eras, Marcel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)

Títol variant: El abuelo canario de las cabras latinoamericanas
Data: 2009
Resum: La introducció de la cabra a Amèrica va venir de mà dels conquistadors espanyols, que les portaven amb si mateixos per abastir els seus exèrcits. Tradicionalment s'ha pensat que l'origen de la cabra criolla és andalús, doncs des de Càdis i Sevilla salpaven les expedicions cap Amèrica, portant amb si mateixes les cabres entre d'altres provisions. Però últimament s'ha suggerit que les diferents escales als arxipèlags atlàntics podrien haver introduït espècies cabrunes d'orígens diferents a l'andalús, com el canari. Aquesta recerca ha estudiat el patrimoni genètic de les races llatinoamericanes, contrastant-lo amb el de la Península Ibèrica i les Illes Canàries, i ha establert que bona part de les poblacions cabrunes llatinoamericanes tenen els seus orígens a les Illes Canàries, contràriament al que s'havia suposat tradicionalment i confirmant les últimes hipòtesis dels estudis més recents.
Resum: La introducción de la cabra en América vino de mano de los conquistadores españoles, que las llevaban consigo para abastecer sus ejércitos. Tradicionalmente se ha pensado que el origen de la cabra criolla es andaluz, pues desde Cádiz y Sevilla zarpaban las expediciones hacia América, llevando en ellas las cabras entre otras provisiones. Pero últimamente se ha sugerido que las diferentes escalas en los archipiélagos atlánticos podrían haber introducido especies caprinas de orígenes diferentes al andaluz, como el canario. Esta investigación ha estudiado el patrimonio genético de las razas latinoamericanas, contrastándolo con el de la Península Ibérica y el de las Islas Canarias, y ha establecido que buena parte de las poblaciones caprinas latinoamericanas tiene sus orígenes en las Canarias, contrariamente a lo que se había supuesto tradicionalmente y confirmando las últimas hipótesis de los estudios más recientes.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Desembre 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 265.5 KB

Español
2 p, 221.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-20, darrera modificació el 2024-06-01



   Favorit i Compartir