Enllaços directes
Grup de Recerca en Remugants (G2R)

El Grup de Recerca en Remugants (G2R) és un grup consolidat i reconegut per la Generalitat de Catalunya des de 2002. Manté un caràcter interdisciplinari que mitjançant l’acció coordinada d’especialistes en fisiologia, nutrició, genètica, economia i ecologia, es dedica a l’estudi dels mecanismes biològics, tècnics i socioeconòmics que condicionen l’eficiència i sostenibilitat de la producció de remugants.

Estadístiques d'ús Els més consultats
Darreres entrades:
2024-12-04
04:42
14 p, 1.2 MB Beta-Glucans Improve the Mammary Innate Immune Response to Endotoxin Challenge in Dairy Ewes / Guamàn Rivera, Santiago Alexander (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; El Hadi, Abdelaali (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Salama, Ahmed A. K (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Manuelian, Carmen L (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Caja López, Gerardo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Albanell Trullas, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Barley grains contain a variable amount of biologically active compounds such as β-glucans (BGs) which are important in nutrition due to their relationship with improvements of the immune system and resistance against pathogens. [...]
2024 - 10.3390/ani14203023
Animals, Vol. 14 (october 2024)  
2024-12-02
13:22
13 p, 1.5 MB Low public awareness opens up new opportunities for highlighting milk as an iodine dietary source / Niero, Giovanni (Università degli Studi di Padova) ; Censi, Simona (Università degli Studi di Padova) ; Mian, Caterina (Università degli Studi di Padova) ; Manuelian, Carmen L. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Rovai, Maristela (South Dakota State University) ; Tsiplakou, Eleni (Agricultural University of Athens) ; da Costa, Luciana (The Ohio State University) ; Fuerst-Waltl, Birgit (University of Natural Resources and Life Sciences) ; Gomes da Cruz, Adriano (Federal Institute of Education, Science and Technology of Rio de Janeiro) ; Berry, Donagh (Animal and Grassland Research and Innovation Centre (Irlanda)) ; Lopez-Villalobos, Nicolas (Massey University. School of Agriculture and Environment) ; Masi, Antonio (Università degli Studi di Padova) ; Rakwal, Randeep (University of Tsukuba) ; Hambardzumyan, Garegin (Armenian National Agrarian University) ; Borrisser-Pairó, Francesc (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Koczura, Madeline (GAEC de l'Abreuvoir) ; Trujillo-Rojas, Lina (Universidad de Pamplona) ; Albanell Trullas, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Guamàn Rivera, Santiago Alexander (Escuela Superior Politécnica de Chimborazo) ; González-Luna, Sandra (Universidad Nacional Autónoma de México) ; Berard, Joël (Animal Production Systems and Animal Health) ; De Marchi, M (Università degli Studi di Padova)
This international survey provides insights into public awareness of the importance of iodine as an essential trace mineral in human health along with knowledge of iodine dietary sources. The online questionnaire included sociodemographic aspects and dietary iodine consumer awareness on 7-point Likert-type questions. [...]
2024 - 10.3168/jds.2024-25030
Journal of dairy science, Vol. 107 Núm. 12 (december 2024) , p. 10231-10243  
2024-10-02
05:40
16 p, 574.7 KB Impact of SNP calling quality on the detection of transmission ratio distortion in goats / Luigi Sierra, Maria Gracia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Casellas Vidal, Joaquim (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Martínez, Amparo (Universidad de Córdoba) ; Delgado Bermejo, Juan Vicente (Universidad de Córdoba) ; Fernández Álvarez, Javier (Universidad de Córdoba) ; Such i Martí, Francesc Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Jordana i Vidal, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Amills i Eras, Marcel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Transmission ratio distortion (TRD) is the preferential transmission of one specific allele to offspring at the expense of the other one. The existence of TRD is mostly explained by the segregation of genetic variants with deleterious effects on the developmental processes that go from the formation of gametes to fecundation and birth. [...]
bioRxiv, 2021 - 10.1101/2021.06.09.447792  
2024-02-02
11:20
15 p, 558.9 KB Current production trends, farm structures, and economics of the dairy sheep and goat sectors / Pulina, G. (University of Sassari. Department of Agricultural Science) ; Milán Sendra, María José (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Lavín, M.P. (Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ganadería de Montaña) ; Theodoridis, A. (Aristotle University of Thessaloniki. Laboratory of Animal Production Economics) ; Morin, E. (Institut de l'Élevage) ; Capote, Juan (Instituto Canario de Investigaciones Agrarias) ; Thomas, D.L. (University of Wisconsin-Madison. Department of Animal Sciences) ; Francesconi, A.H. (University of Sassari. Department of Agricultural Science) ; Caja López, Gerardo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Dairy small ruminants account for approximately 21% of all sheep and goats in the world, produce around 3. 5% of the world's milk, and are mainly located in subtropical-temperate areas of Asia, Europe, and Africa. [...]
2018 - 10.3168/jds.2017-14015
Journal of dairy science, Vol. 101 Núm. 8 (2018) , p. 6715-6729  
2024-01-31
15:04
30 p, 8.5 MB Optimizing Drone-Based Surface Models for Prescribed Fire Monitoring / Mestre Runge, Cristian (University of Marburg. Department of Biology) ; Ludwig, Marwin (University of Münster. Institute of Landscape Ecology) ; Sebastià, Ma.T. (Laboratory ECOFUN. Forest Science and Technology Centre of Catalonia) ; Plaixats i Boixadera, Josefina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Lobo, Agustin (Geoscience Barcelona)
Prescribed burning and pyric herbivory play pivotal roles in mitigating wildfire risks, underscoring the imperative of consistent biomass monitoring for assessing fuel load reductions. Drone-derived surface models promise uninterrupted biomass surveillance but require complex photogrammetric processing. [...]
2023 - 10.3390/fire6110419
Fire, Vol. 6 Núm. 11 (november 2023) , p. 419  
2023-11-22
05:47
11 p, 1.0 MB Performances and nutritional values of a new hooded barley (cv. Mochona) and a high yield triticale (cv. Titania) as hay or silage for sheep under Mediterranean conditions / Guamàn Rivera, Santiago Alexander (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Albanell Trullas, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ajenjo Puigderrajols, Oriol (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Casals Costa, Ramon (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Elhadi, Abdelaali (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Salama, Ahmed A. K (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Caja López, Gerardo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The hooded barley phenotype produces an extra sterile flower in spikelets instead of awns. Hence, it might improve the nutritive value of the whole plant. The aim of this work was to evaluate a new variety of hooded barley (cv. [...]
2023 - 10.1016/j.anifeedsci.2023.115784
Animal feed science and technology, Vol. 305 (2023) , p. 115784  
2023-03-23
18:02
7 p, 72.5 KB Performance of dairy ewes fed diets with a fibrolytic enzyme product included in the concentrate during the suckling period / Flores, C. (Universidad Autónoma de Tlaxcala (Mèxic). Departamento Agrobiología) ; Caja López, Gerardo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Casals Costa, Ramon (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Albanell Trullas, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Such i Martí, Francesc Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Seventy-two multiparous ewes from two dairy breeds (Manchega, n = 36 and Lacaune, n = 36) were used in a replicated 2 x 2 factorial design to evaluate the effects of diet supplementation with an exogenous fibrolytic enzyme product on lactation performance and feed intake during the suckling period (weeks 1 to 4) according to breed. [...]
2008 - 10.1017/S1751731108001961
Animal, Vol. 2 Núm. 6 (june 2008) , p. 962-968  
2023-03-23
18:02
8 p, 88.2 KB Genetic determinism for within-litter birth weight variation and its relationship with litter weight and litter size in the Ripollesa ewe breed / Casellas Vidal, Joaquim (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Caja López, Gerardo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Piedrafita Arilla, Jesús (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Birth weight plays a central role in lamb survival and growth, and the knowledge of its genetic determinism has become essential in worldwide selection programmes. Within this context, within-litter birth weight variation (BWV) has been suggested as an attractive trait to homogenise litters in prolific species, although it has not been analysed in sheep. [...]
2007 - 10.1017/S1751731107727477
Animal, Vol. 1 Núm. 5 (july 2007) , p. 637-644  
2023-03-20
13:44
8 p, 153.3 KB In vivo digestibility and in vitro gas production of diets supplemented with fibrolytic enzymes in dairy goats / González-García, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Caja López, Gerardo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Albanell Trullas, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona) ; Casals Costa, Ramon (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Such i Martí, Francesc Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona)
Digestive effects of diet supplementation with an exogenous fi brolytic enzyme preparation (cellulase and xylanase activities) were evaluated under in vivo and in vitro conditions. Eight lactating Murciano-Granadina dairy goats (four per treatment) were used to measure the total tract digestibility of an ad libitum total mixed ration (forage, 65%; concentrate, 35%) to which the enzyme was, or was not, added to the concentrate. [...]
2008 - 10.22358/jafs/66680/2008
Journal of Animal and Feed Sciences, Vol. 17 Núm. 4 (2008) , p. 530-537  
2023-03-20
13:44
8 p, 176.8 KB Lactational effects of adding a fibrolytic enzyme complex to the concentrate of lactating dairy goats / González-García, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Caja López, Gerardo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Albanell Trullas, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona) ; Flores, C. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Casals Costa, Ramon (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Such i Martí, Francesc Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona)
Twenty-four multiparous Murciano-Granadina dairy goats in mid-lactation (wk 8 to 30) were used in a single cross-over design to evaluate the effects of supplementation with an exogenous fi brolytic enzyme preparation, characterized by cellulase and xylanase activities, on feed intake, milk yield and composition, and liveweight and body condition changes. [...]
2008 - 10.22358/jafs/66614/2008
Journal of Animal and Feed Sciences, Vol. 17 Núm. 3 (2008) , p. 344-351