Memòria Digital d'Escorxadors (MDE)

Escorxador Gremial de Catalunya SA (Castellbisbal, 1988)

La Memòria Digital d'Escorxadors (MDE) que es presenta consta de més de 500 fotografies realitzades pel veterinari Xavier Fàbregas i Comadran. Abarca el període laboral com a veterinari oficial comprès entre els anys 1988 i 2012.
L'objectiu de la MDE és oferir a tots els professionals, tècnics, investigadors i alumnes dels graus relacionats, un instrument de consulta digital de caràcter pluridisciplinar, amb un tractament exhaustiu d'algunes matèries, que sigui d'utilitat per a la formació continuada i la docència.
Les fotografies comprenen les següents àrees: instal·lacions, sacrifici, carnització, feinejat (higiene, Halal, MER), SANDACH, transport,...).
La MDE és el resultat d'un projecte de digitalització que ha estat finançat per l'Associació Catalana d'Història de la Veterinària (ACHV) i el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) i la UAB. És un projecte inacabat i està concebuda com una obra oberta, on s'aniran afegint nous materials que completin o complementin els existents.
Agraïments: als professionals de la carn que hi han col·laborat.
Estadístiques d'ús Els més consultats
Darreres entrades:
2021-05-03
16:45
1024x768, 651.5 KB Sacrificio doméstico de conejos / Fàbregas i Comadran, Xavier
El sacrificio doméstico de animales permite el aprovisionamiento familiar para un consumo de carnes directo (o diferido). Los conejos son animales fáciles de sacrificar y de los cuales antes era muy importante el aprovechamiento de la piel, que pasaban a recoger en el mismo día o en los siguientes. [...]
Es presenten fotos del procediment de sacrifici domèstic, de conills de pagès.

2021 (Memoria digital d'escorxadors)
33 documents
2020-10-21
09:58
5 p, 264.5 KB Ropa de trabajo y EPI para matadero / Fàbregas i Comadran, Xavier
Se presentan fotos de la ropa de trabajo y de los EPI usados por los veterinarios oficiales de matadero de la Generalitat de Catalunya, en los años 2000-2006.
Es presenten fotos de la roba de treball i dels EPI fets servir pels veterinaris oficials d'escorxador de la Generalitat de Catalunya, els anys 2000-2006.

2020 (Memoria digital d'escorxadors)
46 documents
2019-12-16
19:37
1024x768, 412.9 KB Sacrificio doméstico de pollos de payés para Navidad / Fàbregas i Comadran, Xavier
En Catalunya la comida tradicional de Navidad consiste en escudella i carn d'olla (sopa y cocido a la catalana) y en pollo asado al horno en greixonera. Para ello se necesita un buen pollo de 4-5 kg PC. [...]
Es presenten fotos del procediment de sacrifici domèstic, de pollastres de pagès per Nadal de 4-5 kg PC.

2019 (Memoria digital d'escorxadors)
12 documents
2019-11-20
13:30
1024x768, 337.7 KB Sacrificio doméstico de pollos / Fàbregas i Comadran, Xavier
El sacrificio doméstico de animales permite el aprovisionamiento familiar para un consumo de carnes directo o diferido. Los pollos son animales fáciles de sacrificar. Aquí se muestra un tipo de sacrificio muy sencillo. [...]
Es presenten fotos del procediment de sacrifici domèstic, de pollastres gratapallers de 4,5 mesos de vida.

2019 (Memoria digital d'escorxadors)
31 documents
2019-11-20
08:15
768x1024, 437.6 KB Sacrificio doméstico de ocas / Fàbregas i Comadran, Xavier
El sacrificio doméstico de animales permite el aprovisionamiento familiar para un consumo de carnes directo o diferido. Las ocas son aves de corral que pastorean y que necesitan tener un estanque cerca para beber y "arreglarse". [...]
El sacrifici domèstic d'animals permet el proveïment familiar per a un consum de carns directe o diferit. Les oques són aus de corral que pasturen i que necessiten d'un estany a prop per beure i "arreglar-se". [...]

2019 (Memoria digital d'escorxadors)
4 documents
2018-10-15
12:21
16 p, 297.4 KB Carnización higiénica de especies domésticas / Fàbregas i Comadran, Xavier
Se revisan los posibles problemas en la carnización higiénica de grandes animales, aves y conejos, que pueden aparecer en los animales para sacrificio, en las instalaciones, maquinaria y equipos para la carnización y en el personal trabajador que realiza el faenado y las operaciones de tripería, desde las fases de estabulación/corrales-conducción/descarga a la cadena de carnización, el tratamiento de despojos y la obtención de tripas, grasas y glándulas. [...]
Es revisen els possibles problemes en la carnització higiènica de grans animals, aus i conills, que poden aparéixer en els animals per a sacrifici, en les instal·lacions, maquinària i equips per a la carnització i en el personal treballador que realitza el feinejat i les operacions de triperia, des de les fases d' estabulació/corrals-conducció/descàrrega a la cadena de carnització, el tractament de despulles i l'obtenció de tripes, greixos i glàndules. [...]

2018 (Memoria digital d'escorxadors)
2 documents
2016-11-07
13:47
31 p, 337.7 KB Projecte de millora dels Serveis Veterinaris Oficials d'Escorxador / Fàbregas i Comadran, Xavier
Se muestra el proyecto de mejora de los SVOM. Este proyecto se estructura en: 1. Análisis de las funciones del lugar de trabajo (contenido funcional, perfil profesional y herramientas) y 2. Proyecto de mejora organizativa (objetivos organizativos y funcionales).
Es mostra el projecte de millora dels SVOE. Aquest projecte s'estructura en: 1. Anàlisi de les funcions del lloc de treball (contingut funcional, perfil professional i eines) i 2. Projecte de millora organitzativa (objectius organitzatius i funcionals).

Sant Cugat del Vallès 2008 (Memoria digital d'escorxadors)
2 documents
2016-02-18
10:48
886x596, 61.9 KB Matadero de bovino : sectores e instalaciones / Fàbregas i Comadran, Xavier
Las plantas de carnización de animales deben combinar una adecuada productividad de matanza con una correcta presentación y calidad higiénica de las canales, el producto final del proceso. Desde ritmos de cadena de 15 animales/hora (vacuno mayor) a 100 o más terneros/hora, los responsables de la matanza deben combinar el número de operarios con el tipo de equipos e instalaciones disponibles, para establecer la adecuada velocidad de la cadena para un ganado y/o un faenado específicos. [...]
Les plantes de carnització d'animals han de combinar el nombre d'operaris amb el tipus d'equips i instal·lacions disponibles, per a establir l'adequada velocitat de la cadena per a una espècie i/o un faenatge específics. [...]

1992 (Memoria digital d'escorxadors)
65 documents
2016-02-18
10:48
886x589, 56.2 KB Matadero de ovino-caprino : sectores e instalaciones / Fàbregas i Comadran, Xavier
Desde el tradicional desuello manual en banco, los mataderos han mecanizado el trabajo en cadena, mejora que ha permitido aumentar la productividad y las condiciones laborales de los matarifes. Se presentan todos los sectores e instalaciones de una cadena de carnización de corderos.
Des del tradicional escorxat manual en banc, els escorxadors han mecanitzat el treball en cadena, millora que ha permès augmentar la productivitat i les condicions laborals dels matarifes. Es presenten tots els sectors i instal·lacions d'una cadena de carnització de cabrits.

1992 (Memoria digital d'escorxadors)
35 documents
2016-02-18
10:48
886x594, 95.2 KB Linea de sacrificio de cabritos / Fàbregas i Comadran, Xavier
El proceso de sacrificio de cabritos se asemeja al de conejos, por su rapidez. En la línea de faenado exclusiva de cabritos que se muestra, se alcanzaban velocidades estándar de 300 cabritos/hora, con máximos posibles de 500 cabritos/hora, en los bolos de Navidad y Semana Santa. [...]
El procés de sacrifici de cabrits s'asembla al dels conills, per la seva rapidesa. En la línia de feinat exclusiva de cabrits que es mostra, s'agafaven velocitats estàndard de 300 cabrits/hora, amb màxims possibles de 500 cabrits/hora, en l'època de Nadal i Setmana santa. [...]

1990 (Memoria digital d'escorxadors)
9 documents