FONS DE LA BIBLIOTECA

Introducció

L'àmbit temàtic dels fons de la Biblioteca de Ciències Socials és: Dret, Economia, Polítiques i Sociologia.

Composició dels fons:

Durant aquests 25 anys, ha canviat molt la tipologia dels documents dipositats a totes les biblioteques en general i lògicament la Biblioteca de Ciències Socials no ha estat una excepció.

En els seus inicis, els tipus de documents que, majoritàriament, formaven part del fons de la biblioteca eren llibres, revistes i diaris en paper, microformes, cassets, i disquets d'ordinador...


FONS DE LA BIBLIOTECA

Planta 0 Zona de Suport Logístic i Punt d'Informació. Arxiu de microfitxes


Els documents en paper de les nostres col·leccions encara tenen molta força a les biblioteques, però durant els darrers anys el pes que ha agafat la col·leccióde biblioteca digital ha estat tan important que, cada vegada més, s'està convertint en la forma d'accés preferida pels usuaris: estem parlant de llibres i revistes electròniques, bases de dades, però també de repositoris temàtics o institucionals d'accés obert, etc. Sabem que en el futur aquesta tendència anirà a l'alça i els continguts digitals evolucionaran en tots els àmbits i, especialment, en termes d'investigació i recerca.

 

FONS DE LA BIBLIOTECA


Condicions d'ús dels recursos electrònics del Servei de Biblioteques


Fons general

Llibres

Quan es va fer la integració dels fons bibliogràfics de les antigues biblioteques de les Facultats de Dret i de Ciències Econòmiques i Empresarials que incloïa els fons de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, el nombre total de llibres era de 74.083. Actualment el fons de la Biblioteca de Ciències Socials està format per 217.000 monografies que estan ordenades segons la Classificació Decimal Universal (CDU) i la classificacióde l'American Economic Association per a les monografies d'àmbit econòmic. A la planta 0 trobareu els llibres més especialitzats, obres de referència i els audiovisuals; i a la planta -2 els manuals, obres de referència, formularis i bibliografia recomanada. També s'accedeix a tota la col·lecciódigital UAB (amb 33.700 llibres electrònics).

 

FONS DE LA BIBLIOTECA

Planta 0 Sala de Monografies

 

Publicacions periòdiques

L'any 1988, la Biblioteca de Ciències Socials disposava de 2.884 títols de publicacions periòdiques en format paper. Actualment ja disposa de 8.600 títols de publicacions periòdiques en paper, que es troben a la planta 0 ordenades alfabèticament per títol. En el cas de les publicacions periòdiques, estem veient, que cada vegada més, el format paper és substituït pel format electrònic, i això fa que ara puguem accedir a quasi 20.000 títols de tota la col·lecció digital UAB.

 

FONS DE LA BIBLIOTECA

Planta 0 Sala de Revistes

 

Material audiovisual (material no llibre)

L'any 1989, la Biblioteca de Ciències Socials tan sols disposava d'un casset, 4 CDs i 17 disquets d'ordinador. Actualment el fons de material no llibre és de més de 6.000 documents, molts dels quals són de lliure accés.

DE LA BIBLIOTECA

Planta 0 Zona de vídeos i DVD

 

Bases de dades

Fa 25 anys només accedíem a bases de dades en línia a través del Servei de Teledocumentació. Actualment més de 300 bases sobre ciències socials són accessibles via web per a l'usuari final.


Una part important del fons de la biblioteca s'ha anat bastint amb les donacions que, al llarg dels anys, ens han fet arribar molts dels membres del professorat de les tres Facultats així com també les biblioteques particulars de professors jubilats i els llegats que ens han cedit les famílies d'alguns professors ja traspassats.

Centres com el CEDOC, Escoles com l'Escola de Cultura de Pau o Instituts com ara l'IGOP -Institut de Govern i Polítiques Públiques- pertanyents o vinculats a la UAB, ens han fet arribar material documental. Diverses institucions públiques, com el Parlament de Catalunya o la Diputacióde Barcelona, també han col·laborat a augmentar el nostre fons.

Així mateix, cal mencionar les obres obtingudes d'altres universitats per mitjà de l'intercanvi de publicacions.

A dalt

 


Fons específics i col·leccions especials

Les col·leccions especials de les biblioteques UAB estan formades per documentació rellevant en certs àmbits o tipus de material. Pot tractar-se del desenvolupament especial d'una part de la col·leccióo de fons rar i valuós que, per a la seva millor conservació, requereixi d'una ubicaciói tractament diferenciats. La Biblioteca de Ciències Socials disposa de la seva pròpia col·lecció especial:

 

DE LA BIBLIOTECA


Col·leccions especials del Servei de Biblioteques


Unitat d'Estadístiques

El fons de la Unitat d'Estadístiques va inaugurar espais a la planta -1 l'any 1989. Aquest fons estadístic inclou totes les matèries amb publicacions periòdiques i monografies, memòries o informes anuals d'empreses, bancs, caixes i cambres de comerçi bases de dades, i l'any 2011 es va reubicar a la planta 0. L'augment de documents accessibles en línia i la disminuciódel paper van permetre, amb aquest trasllat, la creació de sales de treball tan necessàries després dels canvis dels Plans d'Estudis als Graus EEES.

DE LA BIBLIOTECA

Planta -1 Fons de la Sala de la Unitat d'Estadístiques abans del seu trasllat a la Planta 0


DE LA BIBLIOTECA

Planta 0 Fons d'Estadístiques actual, després del seu trasllat des de la Planta -1, realitzat l'any 2011


Biblioteca Econòmica Carandell

La Biblioteca Econòmica Carandell es tracta d'un fons bibliogràfic especialitzat en temes d'economia i pensament econòmic, sociologia i dret dels segles XVI al XX (i molt especialment en història econòmica dels segles XIX i començaments del XX), creat al llarg de molt temps per l'economista Joan Carandell i Marimon (1901-1988) i posteriorment adquirit per l'AITPA el 1960, que en va fer cessióa la UAB el 1981. Des de la inauguració de la biblioteca està ubicada en una ala d'accés restringit a la planta 0.

Cal destacar que una part del seu fons ha estat digitalitzat i actualment es pot consultar en línia al DDD (Dipòsit Digital de Documents).

DE LA BIBLIOTECA

Planta 0 Placa de col·laboracióamb la Biblioteca Econòmica Carandell


DE LA BIBLIOTECA

Planta 0 Fons de la Biblioteca Econòmica Carandell


Fons de Reserva

Fons bibliogràfic del s. XIX i XX fins el primer franquisme. Ubicat a la Sala per al Personal Investigador, comprèn obres de matèries diverses i el Fons Piquer i Jover, especialitzat en proteccióde menors i delinqüència juvenil principalment de mitjans del s. XX.

DE LA BIBLIOTECA

Planta 0 Fons de Reserva de la Sala per al Personal Investigador


Fons bibliogràfic d'interès especial, que majoritàriament inclou documents sobre dret anteriors a 1800 (antiquària), i documents de matèries i èpoques diverses que por motius de conservacióes troben ubicats a la sala de la Biblioteca Econòmica Carandell. Una part d'aquest fons ha estat digitalitzat i el podeu trobar al DDD.

DE LA BIBLIOTECA

Planta 0 Fons de Reserva ubicat a la Biblioteca Econòmica Carandell

A dalt

 


Col·lecció digital (de tot el Servei de Biblioteques)

La col·lecciódigital no existia fa 25 anys quan es va crear la Biblioteca de Ciències Socials, però actualment ja podem parlar d'un tipus de fons consolidat amb més de 40.000 recursos digitals (llibres electrònics, revistes electròniques, bases de dades, tesis...), i més de 50.000 documents disponibles en el DDD (Dipòsit Digital de Documents de la UAB).

Per accedir a aquests recursos electrònics, disposem d'unes eines molt útils:


Trobador+

Trobador+ és el portal d'accés a la biblioteca digital de la UAB i es va crear l'any 2007. Permet accedir al text complet de la majoria de recursos electrònics (llibres, revistes i bases de dades) subscrits per la Universitat Autònoma de Barcelona de manera fàcil i ràpida.

Trobador

Pàgina principal de Trobador+


DDD

El DDD, Dipòsit Digital de Documents de la UAB es va crear l'any 2006 i és l'eina a partir de la qual es recopila, gestiona, difon i preserva la producció científica, docent i administrativa de la universitat alhora que recull documents digitals que formen part de les col·leccions de les biblioteques de la UAB o que les completen. Mostra una col·lecció organitzada, d'accés obert i interoperable. Aplega una gran diversitat pel que fa a temàtica i tipologia de documents.

DDD

Pàgina principal del DDD

 

A dalt