BIBLIOTECA 2.0

És evident que el món de les biblioteques ha evolucionat molt durant aquests darrers 25 anys, i que els canvis han estat importants, sobretot amb l'arribada d'Internet, les noves tecnologies i actualment amb la incorporació de les xarxes socials.


Abans...

Fa uns anys les biblioteques només disposaven de catàlegs manuals per poder informar a l'usuari sobre el contingut del seu fons documental (en un principi bàsicament llibres i revistes). Més tard es van començar a introduir en el catàleg documents en altres tipus de suport (microformes, disquets, vídeos...). Aleshores només es podien fer cerques per Autor, Títol, Matèria i CDU (Classificació Decimal Universal). Podem dir que la carta de serveis era reduïda.

BIBLIOTECA 2.0

Catàleg manual


Després...

Posteriorment, amb l'arribada d'Internet, els canvis han estat notoris, a part de la introducció de documents en nous tipus de suport (CD-ROM, DVD, memòries USB...). També van començar a funcionar bases de dades locals. El catàleg informatitzat (anomenat OPAC -Online Public Access Catalog-) i les tecnologies d'informació i comunicació (TIC) han permès poder fer altres tipus de cerques més avançades, a part de les ja existents (paraula clau, gènere, col·lecció, etc.). La carta de serveis s'ha anat ampliant.

BIBLIOTECA 2.0

Catàleg automatitzat OPAC (Online Public Access Catalog)


BIBLIOTECA 2.0

Pantalla de cerca al catàleg en línia de les Biblioteques de la UAB


Ara...

Actualment el catàleg manual ja forma part de la història, substituït pel catàleg en línia. A més, el catàleg ja no és un dels pocs serveis que ofereix la biblioteca, com passava abans: en aquests moments disposem d'una extensa Carta de Serveis de les Biblioteques de la UAB.

BIBLIOTECA 2.0

Carta de Serveis de les Biblioteques de la UAB


Al portal web del Servei de Biblioteques de la UAB es pot veure la gran quantitat de recursos en línia als quals pot accedir actualment qualsevol membre de la comunitat universitària:


BIBLIOTECA 2.0

Pàgina principal del web del Servei de Biblioteques de la UAB


Les xarxes socials

Les biblioteques estan en permanent contacte amb els seus usuaris, i en certa manera és normal que es vagin adaptant als seus hàbits. Amb l'aterratge de les xarxes socials en la nostra societat, és lògic que les biblioteques aprofitin aquest fenomen i facin servir aquestes vies -complementàries- de comunicació amb l'usuari.

Recentment la Biblioteca de Ciències Socials ha fet una exposició presencial sobre les eines web 2.0 de què disposa, plataformes ben útils per informar a l'usuari sobre temes relacionats amb les ciències socials i també per fer difusió de les seves activitats, exposicions, recursos i serveis. Podeu llegir la notícia que es va publicar als blogs de la biblioteca ("Les Xarxes Socials. un nou escenari de comunicació") i veure les fotografies dipositades al DDD ("Les Xarxes socials a la Biblioteca de Ciències Socials").

BIBLIOTECA 2.0

Pàgina del DDD sobre l'exposició"Les Xarxes socials a la Biblioteca de Ciències Socials"


Va ser l'any 2010 quan la Biblioteca de Ciències Socials va iniciar el seu camí inaugurant tres blogs:

BIBLIOTECA 2.0

Pàgina d'accés als blogs de la Biblioteca de Ciències Socials


Tot seguit va crear un espai per recollir la sindicació de notícies d'actualitat (a través de canals RSS) relacionades amb l'àmbit de les ciències socials, fent servir la plataforma Netvibes:

BIBLIOTECA 2.0

Recull de pàgines a Netvibes del Servei de Biblioteques de la UAB


I també l'any 2010 es van anar recollint les adreces de llocs web interessants relacionats amb les ciències socials i es van fer accessibles a través de l'eina web Delicious:

BIBLIOTECA 2.0

Pàgina principal de Delicious de la Biblioteca de Ciències Socials


El 2012 la biblioteca va crear un compte a Twitter amb la finalitat de comunicar-se i compartir continguts mitjançant missatges curts:

BIBLIOTECA 2.0

Pàgina principal de Twitter de la Biblioteca de Ciències Socials


I coincidint amb la commemoració dels 25 anys de la Biblioteca de Ciències Socials (1988-2013), donem per inaugurat el nostre perfil de Facebook, amb el qual volem compartir informació, enllaços, vídeos, fotografies i més amb tots els nostres usuaris interessats:

BIBLIOTECA 2.0

Pàgina principal de Facebook de la Biblioteca de Ciències Socials

 

A dalt