PRESENTACIÓ

Aquest mes de novembre celebrem els 25 anys de la Biblioteca de Ciències Socials (1988-2013). 25 anys que són més i són menys.

 

Són més, ja que els nostres fons i els nostres serveis tenen una història més llarga. Som fruït de la unió de dues biblioteques: la Biblioteca de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials (que és com es deia en aquells anys la facultat, i on es van incorporar els fons de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia quan aquesta es va crear fa més de 25 anys) i la Biblioteca de la Facultat de Dret. Si haguessin restat separades ja haurien celebrat més de 40 anys.


Són menys, ja que no tota l'actual Biblioteca pot celebrar els 25 anys. De fet només són dues de les quatre plantes actuals les que es van obrir en aquell moment. Les dues inferiors es van inaugurar l'any 1996 quan vàrem ocupar els espais de l'antic bar. Sí, sí, una efemèride important: una biblioteca ocupant un lloc on abans hi havia un bar. No sé si és gaire usual. Això a més va implicar un altre fet singular i únic en aquell moment: una biblioteca que obrís 24 hores al dia els 365 dies de l'any.


Però sumant les dues realitats, aquest any hem volgut commemorar els 25 anys de la creació de la Biblioteca de Ciències Socials. Són moments difícils i de vegades el pessimisme ens envaeix, però precisament per aquest motiu hem volgut fer aquesta celebració. Perquè gràcies al treball, la dedicació i la col·laboració de moltes persones som una realitat present en el nostre àmbit i volem ser una realitat de futur, i per això hi treballem.


Per celebrar l'aniversari hem preparat aquesta exposició virtual que es complementa amb una altra de presencial a l'entrada de la Biblioteca per la planta 0. Hi podreu trobar la nostra història, fotografies i altres dades interessants.


Han estat anys d'evolució i transformació:

L'any 1988 encara ordenàvem les fitxes en catàlegs de fusta, un cop havíem fet les traces a llapis a les fitxes que catalogàvem en màquines d'escriure elèctriques. Teníem tots els fons en paper (bé, ja començava a haver-hi microfilms i microfitxes...) i tots els serveis eren presencials. Això sí, amb la majoria dels fons de lliure accés i una molt bona col·lecció de publicacions periòdiques.


L'any 2013 ens trobem en un moment en que la biblioteca digital està plenament implementada, amb la consegüent evolució de tots els fons i serveis. Les publicacions periòdiques són majoritàriament digitals, les bases de dades són uns recursos imprescindibles, el Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD) és eina essencial i reconeguda, les tesis digitals en xarxa (TDX) i el llibre digital cada dia és més present... Han canviat les nostres tècniques de treball, dins d'un sistema de gestió de la qualitat (Certificat ISO 9001 del SdB) i els nostres espais: ara tenim sales per treballar en grup i una gran sala on, fins i tot, deixem parlar... Hem introduït nous serveis: formació, serveis des del mòbil, accés des de fora de la UAB, e-gestions, suport a la recerca (acreditacions, accés obert.. ), préstec consorciat, informació documental, exposicions, blogs...Estem presents a les xarxes socials i hem anat adaptant la nostra missió a les noves necessitats de la docència i la recerca, tot seguint les línies i objectius del Pla Estratègic del Servei de Biblioteques UAB. Volem ser el laboratori i aliat digital dels nostres usuaris i un punt de suport per ajudar-los.


En aquest període hem pogut constatar que la Biblioteca ha estat visitada per milers i milers de persones i que els seus fons, els seus espais i els seus serveis han servit perquè els seus usuaris (professors, investigadors, alumnes de llicenciatura, de grau, de màster, de doctorat...) hagin pogut realitzar les seves investigacions, preparar les seves classes, els seus materials, les seves tesis, treballs, etc.


Ara que es parla de la importància de la cooperació i la integració, vàrem ser pioners en integrar fons, serveis i personal amb la consegüent racionalització del treball per donar servei, no tan sols al nostres usuaris "principals" (Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, Facultat de Dret i Facultat d'Economia i Empresa), sinó també a tota la comunitat universitària i a la resta d'institucions amb les quals col·laborem.


Aquesta evolució ha estat possible gràcies a diferents actors implicats, als quals volem donar les gràcies i amb qui volem compartir aquesta celebració: autoritats acadèmiques i administratives, coordinadors i coordinadores, professorat, personal investigador, alumnes, personal d'administració i serveis, persones i institucions que ens han fet arribar les seves donacions..., a tots els que, cadascú dins les seves competències i amb les seves funcions, ens han ajudat a créixer i a ser el que ara som.


Com a responsable d'aquesta Biblioteca vull donar especialment les gràcies a tot el personal que al llarg dels anys ha format i forma part de la Biblioteca de Ciències Socials, i sense el qual no hagués estar possible la nostra evolució, la nostra història i el nostre present. Gràcies a la seva dedicació, professionalitat i adaptació al canvi hem pogut anar millorant, creant nous serveis i adequant la nostra missió a les necessitats del usuaris.

També vull agrair l'esforç de les persones que han fet possible aquesta exposició virtual i presencial Biblioteca de Ciències Socials, 25 anys (1988-2013).


Espero que visiteu les nostres instal·lacions i el nostre web, que són la translació de les dues realitats que ara conviuen (biblioteca presencial i biblioteca virtual), i del qual n'és una mostra l'exposició que us presentem, i que desitgem que us agradi.


Per acabar m'agradaria dir-vos que, de la mateixa manera que aquests darrers 25 anys, volem continuar donant-vos un bon servei durant molts i molts anys més.


Montserrat Catafal
Cap de la Biblioteca de Ciències Socials
Novembre 2013


A dalt