maurice_ravel_1912.jpg

Maurice Ravel vers 1912

S贸c en una llibreria de vell. 脡s a Paris, a Olot o a Barcelona?聽o 茅s a聽 Carcassone? El dia pluj贸s i fosc d鈥檃vui acompanya per quedar-se en aquest maldestre lloc ple de paperassa oblidada. Un dia i un lloc聽delici贸s pels malalts de malenconia. Pels quim猫rics que cerquen nom茅s en el passat una possibilitat de vida.

Entre la pols que es respira hi trobo un programa de m脿 d鈥檜n concert celebrat a l’脪pera de Paris l鈥檃ny 1928. Tot menjat pels 脿cars s鈥檋i endevina encara un seguit de lletres on hom hi pot llegir el nom de “Ida Rubinstein”. Qui 茅s o era Ida Rubinstein?.聽A sota, en franc猫s, descobreixo : “Bol茅ro. Ballet d鈥檜n acte de Maurice Ravel”.

Consulto un diccionari de la m煤sica editat聽l鈥檃ny 1954 i que trobo en un prestatge enlairat de la mateixa llibreria -el propietari m鈥檋a deixat sol, deu pensar que si alg煤 li pren alguna cosa… molt millor! Menys pols!- . Rubinstein, Ida, 茅s la ballarina per enc脿rrec de la qual, Ravel, va escriure el bolero… I diu a m茅s : “La repetici贸 obsessiva del mateix tema i la uniformitat harm貌nica i r铆tmica de l鈥檕bra, hi s贸n compensades per un crescendo constant i una instrumentaci贸 brillant i variada, cada cop m茅s rica” Quina similitud m茅s excelsa no haur茅 trobat!.

Em refereixo , 茅s clar, al concepte que segons Constantin Constantius ens diu que ha de marcar la nova filosofia en lloc del concepte de reminisc猫ncia. Em refereixo, 茅s clar, a聽la repetici贸. I quina similitud m茅s excelsa no haur茅 trobat!

Recordeu la melodia b脿sica i corprenedora que avan莽a sense parar, que arrabassa en la seva ja simplicitat primig猫nia, i que creix i s鈥檈xecuta en una passi贸 continguda i desbordada alhora. La recordeu?. Aix貌 茅s justament la repetici贸 Kierkegaardiana. Aix貌 茅s justament. Una repetici贸 i instrumentaci贸 similar que trobo en el magn铆fic arranjament que la Cobla de Cambra de Catalunya ha realitzat de la Moixeranga d’Algemes铆, si b茅 no amb un crescendo tant sostingut.

Aix貌 茅s la repetici贸.

Gr脿cies Maurice Ravel!