JOSEP VICENS-I-PLANAGUMÀ

Nascut a Barcelona l’any 1954.

Formació i vida laboral:

  • Estudis de sociologia a la desapareguda Escuela Superior de Sociología de la Diputación de Barcelona. També ha fet estudis d’interpretació a El timbal. Centre de formació i creació escènica de Barcelona amb Ferran Madico i Pilar Barril, i de direcció escènica amb Glòria Balaña a la Sala Beckett Obrador Internacional de Dramatúrgia de la mateixa ciutat.
  • Ha format part del personal del Servei de Biblioteques de la UAB (1975-2017), i ha estat responsable del Centre d’Informació i Documentació Idac d’Alzheimer Catalunya (1993- 2007).

Realitzacions artístiques:

  • Ha treballat en teatre, especialment en teatre d’objectes o titelles com a membre de la Union Internationale de la Marionnette (UNIMA-Catalunya) i sota el nom de “Amadeus”Entre negrors veig mil camins oberts. Homenatge a J. V. Foixfou el seu darrer muntatge, representat a la Biblioteca Montserrat Roig (Sant Feliu de Llobregat, 1994). Dins el teatre d’actors ha representat i dirigit dues obres seves, a saber: Sí, em pots trobar, si goses, dins els actes de l’Any Espriu al Taller d’Art Cinta Dalmau (Tortosa, 2013) i Pedagogia de la Bellesa. Apologia d’un pedagog excepcional: Joan Salvat i Ferré, al saló d’actes del Palau Alòs de (Barcelona, 2017).
  • Ha fet algunes col·laboracions literàries i de critica en revistes (AmeraCaveCanem, Malabia: arte, cultura y sociedad -ISSN 1850-5368-, etc)
  • Tocant a les arts plàstiques ha realitzat la instal·lació El duel(1999) al vestíbul de la Facultat d’Econòmiques de la UAB, a proposta de l’Espai B5-125 del Departament d’Art; la instal·lació El plantadís de boixets : 25 anys de publicacions. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia (2011), i a proposta de la Biblioteca de Ciències Socials de la UAB l’exposició i el mural “25 BCS de celebració dels 25 anys d’aquesta institució (2013). Cal ressenyar l’exposició de peces escultòriques i la performance feta al Centre Cívic al pati Llimona (Barcelona, 2015). Com a darrer treball cal esmentar la instal·lació-mural sota el nom de Els llibres i els carrers seran sempre nostres, per a La Carbonera. Espai de llibres de Barcelona (2018).
  • Ha comissariat exposicions i activitats a la mateixa UAB, com a més destacada la de “Sigmund Freud i El malestar en la civilització : Un seriós avís sobre les possibilitats de la felicitat humana“.
  • Al Taller d’Art Cinta Dalmau de Tortosa, va comissarià uns actes sobre l’Any Espriu, en motiu del centenari del naixement d’aquest autor, amb l’escriptura expressa d’una peça teatral sobre la seva vida i l’obra que va ser estrenada en el mateix espai.

Obra:

  • Autor dels blogs Dietaris de l’Artificier i Kierkegaard Viu!
  • A la base de dades Dipòsit Digital de Documents (DDD) de la UAB hi ha una part de la seva obra publicada de cartellisme, dibuixos, pintures, exposicions i treballs sobre l’experiència expositiva. Vegis: DDD
  • Com a llibres ha publicat fins el dia d’avui :

L’Artificier : poemes en prosa. Barcelona : Maikalili Ediciones, S.L., 2005. ISBN13 : 978-84-96497-08-5

Artificis poètics. Prat del Llobregat : Maikalili Ediciones, S.L., 2008. ISBN13 : 978-84-92584-00-0, que de fet es tracte d’una segona edició del primer

De la seducció i del sofriment : poemes en prosa. Prat del Llobregat : Maikalili Ediciones, S.L., 2008. ISBN13 : 978-84-92584-01-7

Pedagogia de la Bellesa : Apologia d’un pedagog excepcional : Joan Salvat i Ferré : obra escènica. Barcelona : Josep Vicens-i-Planagumà, 2017

Actualment està en espera de publicació l’obra escènica “Sí, em pots trobar, si goses” sobre la vida i l’obra de Salvador Espriu.

Com a obra inèdita en revisió i/o construcció figura: Nus com en les curses de Nemea (poesia) ; Aurèlia Aurita : 25 sonets (poesia); Pinacoteca per a Joaquim Carreras i Carreras (Amer 1859 – Manila 1897) (narrativa); L’home que tenia el punt de vista de l’altre (novel·la); Els Carreras, Bellvespre i Gasull : una nissaga (novel·la);  i dues obres escènica: El Banquet o Psique, la convidada, i Des de l’atalaia de Brussel·les : Josep Carner (1884-1970) sense centenaris.

Vinculacions:

  • Membre  de l’ACEC (Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya), de AELC (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana) i del grup artístic La placeta – Arts.
  • Ha realitzat col·laboracions amb els artistes plàstics Maria Cinta Dalmau, Manel Lledós, Pere Mora i Joan Salvat; i amb els fotògrafs Sara Borja i Josep Lluís Gómez Barrera.