María de la Ascensión Chirivella

ES  /  EN

María de la Ascensión Chirivella Marín

Primera advocada espanyola

València, 1893 - Ciutat de Mèxic, 1980

Ascensión Chirivella era filla del procurador dels tribunals Manuel Chirivella Merseguer i d’Ascensión García. Cursà el batxillerat a l’Institut de València entre els anys 1906 i 1910, i estudià després Filosofia i Lletres a la Universitat valenciana, on es graduà el 1914. Fou la primera dona a obtenir aquesta llicenciatura a la Universitat de València. Simultàniament estudià a l’Escola Normal de Mestres de València.

Entre el 1918 i el 1921 cursà la llicenciatura en Dret a les universitats de Múrcia (1918-1920) i València (1920-1921). Les tres assignatures dels Estudis Preparatoris de la Llicenciatura de Dret els havia cursat a la Universidad de València l’any acadèmic 1910-1911.

Ascensión Chirivella obtingué la Llicenciatura de Dret a la Universitat de València al setembre de 1921. Fou la segona dona espanyola que es llicencià en Dret (la primera fou Carmen López Bonilla, que obtingué la Llicenciatura de Dret al maig de 1921 a la Universitat de Madrid).

El 21 de desembre de 1921 Chirivella demanà l’ingrés al Col·legi d’Advocats de València, al qual va ser admesa el 12 de gener del 1922. Així, Chirivella esdevé la primera advocada espanyola.

Durant la Segona República col·laborà intensament amb el Partit Radical Republicà, en el qual també militava el seu marit, Álvaro Pascual Leone Forner, advocat i diputat. Chirivella recolzà  ferventment el sistema constitucional republicà; finalitzada la Guerra Civil, hagué d’exiliar-se i s’establí a Mèxic, però ja no va poder continuar l’exercici de l’advocacia.

Chirivella va estar a l’avantguarda del moviment feminista espanyol en els anys immediatament anteriors a la Guerra Civil, i va destacar així mateix en la defensa dels drets de les persones més desfavorides.

El 15 de desembre del 1935, Chirivella pronuncià un discurs al Paranimf de la Universitat de València en què condensà el seu ideari polític i jurídic, dirigit fonamentalment a la protecció dels drets de la dona i a la defensa de la igualtat davant la llei.

Sostingué la diferència entre la perspectiva masculina i femenina en l’exercici de l’advocacia: "la mujer no es inferior al varón ni superior: es absolutamente distinta (…) la abogacía es una actividad de ancha perspectiva para la mujer, pero no es pareja su misión a la del abogado masculino". En l’exercici de l’advocacia la dona ha de "defender al humilde, animar al caído, proteger al niño". Propugnà també la recerca de la paternitat i una legislació social que protegís  adequadament la classe obrera, i elogiava els principis consagrats a la Constitució republicana, "que tiene corazón para querer, proteger y defender por igual a todos los españoles, sin distinción de edad, sexo, condición ni estado".

Manuel Cachón Cadenas
Catedràtic de Dret Processal
Universitat Autònoma de Barcelona

Referències:
- Yanes Pérez, José Santiago (1998). Mujer y abogacía: biografía de María Ascensión Chirivella Marín. Valencia: Ilustre Colegio de Abogados de Valencia.
- Yanes Pérez, José Santiago (2020). Superando la prohibición. Mujer abogacía y otras carreras jurídicas en España. Santa Cruz de Tenerife: Oristán.
- Vídeo: Comunitínere Producciones. Documental. La primera toga (2021). A: https://laprimeratoga.es/el-documental/ (consulta: 19.09.2022).

Citació suggerida:
Cachón Cadenas, Manuel (2022). María de la Ascensión Chirivella Marín. Dones juristes pioneres: record i memòria [Recurs electrònic], Universitat Autònoma de Barcelona, novembre 2022. En: https://ddd.uab.cat/record/268729

 

La web Dones juristes pioneres: record i memòria, novembre 2022, s'ha realitzat en el marc d'un projecte d'innovació i de millora de la qualitat docent de la UAB 2021 (GI515402). Investigadora principal: María Jesús García Morales.


descarrega tot