El Moviment natural de la població. Història, conceptes i anàlisi crítica dels continguts
Cusidó i Vallverdú, Teresa Antònia
Cabré, Anna, 1943-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Esteve Palós, Albert, dir. (Centre d'Estudis Demogràfics)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia

Imprint: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2012
Description: 1 recurs electrònic (736 p.)
Abstract: Aquesta Tesi doctoral s'inscriu en el si de l'anàlisi de les fonts demogràfiques i té com a objectiu principal l'estudi de l'origen, evolució i anàlisi crítica dels continguts de les estadístiques del Movimento Natural de la Población (MNP) a Espanya per al període 1858 a 1974 per als tres esdeveniments vitals per als quals proporciona informació: naixements, matrimonis i defuncions. En primer lloc es situa l'origen i els estadis inicials d‘aquesta font en el marc del procés d'arrencada i consolidació dels serveis d'estadística oficials a Espanya i el mateix Registre civil i, en segon lloc, es presenten i s'analitzen els continguts de la font en les successives publicacions, fet que ha portat a estructurar el treball en dos grans blocs. El primer bloc consta de dos capítols. Un de caràcter introductori, en què es defineix breument el concepte de font estadística i es fa un repàs, també breu, de les principals fonts estadístiques d'informació demogràfica a Espanya, amb l'objectiu de destacar els trets característics del Moviment Natural de la Població en oposició a la resta de fonts. A més, en aquest capítol es fa referència al naixement i evolució dels serveis d'estadística oficial a Espanya, la història dels quals està estretament vinculada als orígens del MNP. La fragilitat inicial associada a la implantació d'un servei d'estadística oficial a Espanya tingué repercussions en el funcionament del MNP. En el segon capítol es defineix la font i s'explica la seva creació i evolució històrica a partir de mitjans del segle XIX, posant especial èmfasi en les principals transformacions que ha experimentat com, per exemple, la substitució del registre parroquial pel Registre civil. En segon lloc, s'analitzen els canvis en l'estructura de la publicació, és a dir, en la presentació formal dels resultats. Finalment, s'estudia i es detalla el procés i el procediment de recollida la informació, així com els diferents informes estadístics emprats per a la captació i transmissió de les dades. El segon bloc està format per un sol capítol dividit en tres subapartats, un per cada tipus d'esdeveniment: naixements, matrimonis i defuncions. Hi ha, però, un petit apartat previ, de caràcter transversal, en el que es fa referència a aspectes com la cobertura i referenciació geogràfica de la informació i la desagregació temporal de les dades. L'estructura dels apartats corresponents a cadascun dels fenòmens és la mateixa en els tres casos. En primer lloc, es defineixen els conceptes claus i les variables recollides en cada àmbit i, en segon lloc, es presenten els creuaments i la informació disponible a les publicacions.
Abstract: This doctoral thesis aims to analyze vital demographic sources, especially the description and critical analysis of the origin, evolution and contents of the Spanish vital statistics system: Movimiento Natural de la Población (MNP). The MNP offers data for three events: births, marriages and deaths. The temporal scope of the thesis is from 1858 to 1974. The thesis is organized in two broad parts. The first one is about the origin and the early stages of this statistical source, in relation with the foundation of Civil Registry, describing also the initial and consolidation processes of the public statistical services in Spain. In the second part, for each vital event, the temporal change in the key concepts, the main variables of the source and their cross-tabulations is presented.
Note: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia, 2011
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Català.
Document: Tesis i dissertacions electròniques ; doctoralThesis
Subject: Espanya ; Història ; Població ; 1858-1974

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/96811


400 p, 28.4 MB

336 p, 25.9 MB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (scientific output) > Social and Legal Sciences > Centre for Demographic Studies (CED)
Research literature > Doctoral theses

 Record created 2013-04-11, last modified 2019-02-02   Favorit i Compartir