Google Scholar: cites
Algunas notas sobre el impacto de las TIC en la universidad
Marqués Graells, Pere (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pedagogia Aplicada)

Data: 2001
Resum: Este artículo se ha elaborado a partir del Seminario organizado por el grupo de trabajo CCUC (Cambio de Cultura en las Universidades Catalanas del siglo XXI, http://dewey. uab. es/mto mas) del Departamento de Pedagogía Aplicada de la UAB, en el que se debatieron los numerosos cambios que se están produciendo actualmente en la universidad. Por lo que respecta a las Tecnologías de la Información y la Comunicación (TIC), en el Seminario (23/2/2001) se apuntó el nuevo paradigma para la enseñanza que se va perfilando en el marco de la sociedad de la información con las nuevas prestaciones de los ordenadores, la telefonía, los mass media y, especialmente, Internet, que proporcionan acceso a todo tipo de información, siempre disponible en todas partes, y facilitan unos canales de comunicación también omnipresentes e inmediatos. Así, el marco en el que ahora se pueden desarrollar los aprendizajes es totalmente distinto al que teníamos dos décadas atrás: virtualidad, bimodalidad, nuevos roles del profesorado y de los estudiantes, nuevos materiales formativos. . . No obstante, las TIC no suponen por si mismas una garantía de cambio positivo en la universidad, y aparecen nuevos retos que es necesario afrontar: nuevos programas docentes, el control de calidad de los materiales y servicios virtuales, buenas prácticas docentes en el uso de las TIC, formación del profesorado. . . .
Resum: Aquest article s'ha elaborat a partir del Seminari organitzat pel grup de treball CCUC (Canvi de Cultura en les Universitats Catalanes del segle XXI, http://dewey. uab. es/mto mas) del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB, en el que es van debatre els nombrosos canvis que s'estan produint actualment en la universitat. Pel que fa a les Tecnologies de la Informació i la comunicació (TIC), en el seminari (23/2/2001) es va apuntar el nou paradigma per a l'ensenyament que es va perfilant en el marc de la societat de la informació amb les noves prestacions dels ordinadors, la telefonia, els «mass media» i, especialment Internet, que proporcionen accés a tot tipus d'informació, sempre disponible des d'arreu, i facilita uns canals de comunicació també omnipresents i immediates. Així doncs, el marc en el que ara es poden desenvolupar els aprenentatges és totalment diferent al que teníem dues dècades enrera: virtualitat, nous rols del professorat i dels estudiants, nous materials formatius. . . Malgrat tot, les TIC no suposen per elles mateixes una garantia de canvi positiu en la universitat, i apareixen nous reptes que és necessari afrontar: nous programes docents, el control de la qualitat dels materials i serveis virtuals, bones pràctiques docents en l'ús de les TIC, formació del professorat. . . .
Resum: This article has been produced from the seminar organized by the work team CCUC (Culture Change in the 21st Century Catalan Universities, http://dewey. uab. es/mtomas) from the Applied Pedagogy Department at UAB. The seminar dealt with the many changes that universities are currently undergoing. With regard to Information Technologies (IT), the new paradigm for teaching was outlined in the seminar (23/02/2001). In the information society this paradigm is being shaped by the new computer, telephone, mass-media and, especially, Internet facilities. These facilities provide access to all kinds of information, always accessible anywhere in the world. They also provide immediate and omnipresent information channels. Thus, the frame in which learning is developing today is totally different from how it was two decades ago: virtuality, bimodality, new roles of students and teachers, new teaching materials. . . IT, however, are not a guarantee of a positive change in the university. There are new challenges that need to be faced: new teaching programmes, the quality control of virtual materials and services, good teaching practices in the use of IT, the training of the teachers. . . .
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Sociedad de la información ; Universidad virtual ; Bimodalidad (presencial/on-line) ; Campus virtual ; Webs de asignatura ; Societat de la informació ; Universitat virtual ; Bimodalitat (presencial/on-line) ; Webs d'assignatura ; Information society ; Virtual university ; Two tracks (by attending classes/on-line) ; Virtual campus ; Subject webs
Publicat a: Educar, N. 28 (2001) , p. 83-98, ISSN 2014-8801

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/20744
Adreça original: https://educar.uab.cat/article/view/v28-marques
DOI: 10.5565/rev/educar.391


16 p, 96.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Educar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2006-03-13, darrera modificació el 2022-02-20



   Favorit i Compartir