Google Scholar: cites
Miradas de adolescentes argentinos sobre la intimidad en Facebook
Dillon, Alfredo (Universidad Católica Argentina)

Títol variant: Privacy in Facebook According to Argentine Teenagers
Títol variant: Mirades d'adolescents argentins sobre la intimitat a Facebook
Data: 2013
Resum: A partir d'entrevistes a adolescents de diferents barris de la ciutat de Buenos Aires, aquest treball explora com es reconfigura per part d'aquests usuaris l'esfera de l'íntim en Facebook. L'objectiu va ser indagar sobre les representacions de joves de 17 i 18 anys en relació amb aquest tema. Per mitjà d'entrevistes en profunditat, es va interrogar als adolescents sobre els seus criteris per publicar continguts a la xarxa social, la proliferació de rumors en la plataforma i la necessitat de preservar determinades informacions de la mirada dels altres, especialment dels adults. Contra els diagnòstics que adverteixen sobre "la fi de la intimitat", els adolescents entrevistats es van mostrar conscients de la necessitat de controlar allò que es fa públic en Facebook. En la majoria dels casos, el pudor, el dolor o els sentiments significatius marquen el límit del que es postea en el "mur", davant els ulls de tots. Mentre l'univers adult només apareix com a autoritat censora (els pares) o amenaça perillosa (homes madurs, pervertits i pedòfils), la majoria dels adolescents entrevistats va assenyalar la necessitat d'un millor acompanyament per part dels majors. En tots els casos, els joves reclamen "límits" que siguin capaces de contenir la sobreexposició de la intimitat a la xarxa.
Resum: A partir de entrevistas a adolescentes de diferentes barrios de la ciudad de Buenos Aires, este trabajo explora cómo se reconfigura para estos usuarios la esfera de lo íntimo en Facebook. El objetivo fue indagar sobre las representaciones de jóvenes de 17 y 18 años en relación con este tema: por medio de entrevistas en profundidad, se interrogó a los adolescentes acerca de sus criterios para publicar contenidos en la red social, la proliferación de rumores en la plataforma y la necesidad de preservar determinadas informaciones de la mirada de los otros, especialmente de los adultos. Contra los diagnósticos que advierten sobre el «fin de la intimidad», los adolescentes entrevistados se mostraron conscientes de la necesidad de controlar aquello que se hace público en Facebook. En la mayoría de los casos, el pudor, el dolor o los sentimientos significativos marcan el límite de lo que se postea en el «muro», ante los ojos de todos. Mientras el universo adulto solo aparece como autoridad censora -los padres- o amenaza peligrosa -hombres maduros, pervertidos y pedófilos-, la mayoría de los adolescentes entrevistados señaló la necesidad de un mejor acompañamiento por parte de los mayores. En todos los casos, los jóvenes reclaman «límites» que sean capaces de contener la sobreexposición de la intimidad en la red.
Resum: This paper analyzes how teenagers from different neighborhoods of Buenos Aires (Argentina) value their privacy in Facebook, and how these users decide what information they reveal about themselves. Several 17 and 18-year-old adolescents were interviewed in depth, in order to explore their criteria for publishing information in the social network, as well as their perceptions towards the proliferation of gossip and rumors in the platform, and the need to restrict public access to certain personal information, especially in order to avoid adult control. Despite the contemporary theories that announce "the end of privacy", teenagers interviewed for this exploratory study proved to be aware of the need of controlling what is made public in Facebook. In most cases, the limit that decides what is -or isn't- posted on the "wall", before everyone's eyes, is related to a sense of shame, or pain, or other feelings considered "significant" by users. In the perception of teenagers that use social networks, adults are regarded as restrictive authorities -in the figure of parents- or dangerous threats -mainly represented by mature men, perverts and paedophiles-. Therefore, most adolescents emphasized their wish to receive better care from adults, and underlined that "limits" are fundamental in order to avoid overexposure in Facebook.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Privacitat ; Intimitat ; Xarxes socials ; Adolescència ; Privacidad ; Intimidad ; Redes sociales ; Facebook ; Adolescencia ; Privacy ; Information disclosure ; Social networks ; Adolescence
Publicat a: Anàlisi : quaderns de comunicació i cultura, Núm. 49 (Desembre 2013) , p. 15-28, ISSN 2340-5236

Adreça original: https://analisi.cat/article/view/n49-dillon
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Analisi/article/view/304843
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Analisi/article/view/n49-dillon
DOI: 10.7238/a.v0i49.1843


14 p, 107.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Anàlisi
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2014-06-06, darrera modificació el 2022-10-30



   Favorit i Compartir