Google Scholar: cites
El retroceso en la protección social de los trabajadores de edad en materia de desempleo y jubilación
Esteban Legarreta, Ricardo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques)
Gala Durán, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques)
Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca Drets Laborals dels Treballadors Espanyols i Estrangers

Títol variant: El retrocés en la protecció social dels treballadors d'edat en materìa de desocupació i jubilació
Títol variant: The decline of social protection for older workers
Data: 2016
Resum: El artículo aborda los principales rasgos que han acompañado a las últimas reformas en materia de protección por desempleo de los trabajadores de edad y de la jubilación, especialmente de la jubilación anticipada. El texto expone los principales rasgos del sistema español de protección por desempleo, comenzando por una explicación del nivel contributivo de protección, para pasar a continuación a un análisis más pormenorizado de los subsidios por desempleo, destacando en particular el papel representado por los subsidios de mayores de 45 años y, especialmente, por el subsidio destinado a mayores de 55 años. A este respecto, se subrayan de modo especial las reformas regresivas experimentadas por este último subsidio. A continuación, el artículo traza las grandes líneas de la reforma de la jubilación del periodo 2011-2013, destacando su objetivo fundamental: la prolongación de la presencia de los trabajadores de edad en el mercado de trabajo. De ahí, se pasa a la descripción de los dos tipos de jubilación anticipada resultantes de las reformas de 2011-2013 y de las condiciones de acceso. Tras una presentación general de la jubilación anticipada, se abordan las características generales de la jubilación anticipada por reestructuración de empresa, con un alcance más restrictivo y, a continuación se abordan las características generales de la nueva jubilación anticipada voluntaria, con condiciones más duras y de alcance más general.
Resum: L'article aborda els principals trets que han acompanyat a les últimes reformes en matèria de protecció per desocupació dels treballadors d'edat i de la jubilació, especialment de la jubilació anticipada. El text exposa els principals trets del sistema espanyol de protecció per desocupació, començant per una explicació del nivell contributiu de protecció, per passar a continuació a una anàlisi més detallada dels subsidis per desocupació, destacant en particular el paper representat pels subsidis de majors de 45 anys i, especialment, pel subsidi destinat a majors de 55 anys. Sobre aquest punt, se subratllen de manera especial les reformes regressives experimentades per aquest últim subsidi. A continuació, l'article traça les grans línies de la reforma de la jubilació del període 2011-2013, destacant el seu objectiu fonamental: la prolongació de la presència dels treballadors d'edat al mercat de treball. D'aquí, es passa a la descripció dels dos tipus de jubilació anticipada resultants de les reformes de 2011-2013 i de les condicions d'accés. Després d'una presentació general de la jubilació anticipada, s'aborden les característiques generals de la jubilació anticipada per reestructuració d'empresa, amb un abast més restrictiu i, a continuació s'aborden les característiques generals de la nova jubilació anticipada voluntària, amb condicions més dures i d'abast més general.
Resum: The paper deals with the main features of the last reforms both in terms of unemployment social protection for ageing workers and in the field of retirement benefits. In its first part, the article tackles the main characteristics of the Spanish unemployment protection system and it underlines the unspecific role of the ordinary benefits in the protection of mature workers. Afterwards, the paper deals with a more detailed analysis of the specific benefit for workers older than 45, and especially, it analyses the specific unemployment benefit for people older than 55, which had been severely cut after the last reforms. Next, the second part of the article tackle the cutbacks implemented in the field of retirement benefits during the 2011-2013 period, and it focuses on the main target of the reform: to strengthen and extent the presence of ageing workers in the labor market. Finally, the paper deals with the early retirement reform, based in a new system of two kind of early retirement. First of all, the early retirement related with company restructuration, related to a few types of contract termination, and besides, the open or voluntary early retirement, with a wider extent but, at the same time, with harder requirements to be fulfilled.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Trabajadores de edad ; Protección por desempleo ; Pensión de jubilación ; Jubilación anticipada ; Treballadors d'edat ; Protecció per desocupació ; Pensió de jubilació ; Jubilació anticipada ; Ageing workers ; Unemployment protection ; Unemployment allowances ; Retirement benefits ; Early retirement
Publicat a: Anuario IET de trabajo y relaciones laborales, Vol. 3 (2016) , p. 25-39 (Anàlisi des de la perspectiva del Dret Laboral) , ISSN 2339-5753

Adreça original: https://revistes.uab.cat/anuarioiet/article/view/v3-esteban-gala
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/anuarioiet/article/view/314743
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/anuarioiet/article/view/v3-esteban-gala
DOI: 10.5565/rev/aiet.37


15 p, 322.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Grup de Recerca Drets dels Treballadors Espanyols i Estragers (DRELATES)
Articles > Articles publicats > Anuario iet de trabajo y relaciones laborales
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2016-11-14, darrera modificació el 2023-12-23   Favorit i Compartir