Fatty acid, protein and energy gain of broilers fed different dietary vegetable oils
Kavouridou, Katerina
Barroeta Lajusticia, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Villaverde Haro, Cecília
Manzanilla, E.G.
Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)

Data: 2008
Resum: The objective of this study was to assess energy, nitrogen, fat and fatty acid deposition in broilers fed diets containing different vegetable oil sources. Forty female broiler chickens were fed five diets, with different fats [coconut, palm, olive, soybean (SO) and linseed oil (LO)] at 10% from 30 to 50 days of age. The animals consuming the LO diet presented the lowest body fat content. There were no differences among treatments regarding nitrogen balance. The greater percentage of apparent metabolizable energy was obtained with the LO diet. All animals deposited more saturated and monounsaturated fatty acids than digested, however the amount of polyunsaturated fatty acids deposited in the SO and LO treatments was lower than the amount digested. These results indicate that chickens that consumed the highly polyunsaturated diets deposited less fat due to lower gain of polyunsaturated fatty acids. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de la fuente de grasa dietética sobre el depósito de energía, nitrógeno, grasa y ácidos grasos en pollos broilers. Cuarenta pollos broiler hembras fueron alimentados de los 30 a los 50 días de edad con cinco tratamientos que diferían en el tipo de grasa añadida (10%): aceite de coco, palma, oliva, soja (SO) y linaza (LO). Los animales que consumieron la dieta LO presentaron el menor contenido en grasa corporal. En el balance de nitrógeno no se observaron diferencias entre tratamientos. Sin embargo, en el balance de energía, el mayor porcentaje de energía metabolizable aparente se obtuvo con el pienso LO. En el balance de ácidos grasos, en todos los tratamientos se produjo un aumento en la concentración de ácidos grasos saturados y mono-insaturados retenidos con respecto a los digeridos. En cuanto a los ácidos grasos poliinsaturados, en los tratamientos SO y LO se depositaron menos de los que se digirieron. Estos resultados indican que los pollos que consumieron las dietas altamente poliinsaturadas depositaron menos grasa y que esta disminución fue causada por una menor retención de los ácidos grasos poliinsaturados.
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Llengua: Anglès.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Pollastres de carn ; Metabolisme energètic en els animals ; Olis vegetals ; Chicken ; Energy balance ; Fatty acids ; Polyunsaturated fatty acids ; ácidos grasos poli-insaturados ; Balance energético ; Pollo
Publicat a: Spanish Journal of Agricultural Research, Vol. 6, Núm. 2 (2008) , p. 210-218, ISSN 1695-971X



9 p, 63.3 KB

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