Immigració i imaginari social des del 1964 : de la barreja a la interculturalitat
Domingo i Valls, Andreu, 1958- (Centre d'Estudis Demogràfics)

Títol variant: Inmigración e imaginario social desde 1964 : de la mezcla a la interculturalidad
Títol variant: Immigration and social imaginary since 1964 : from mixing to interculturality
Títol variant: Immigration et imaginaire social depuis 1964 : du mélange à l'interculturalité
Publicació: Barcelona Generalitat de Catalunya. Departament de Benestar Social i Família 2015
Resum: L'obra de l'escriptor Francesc Candel va canviar la forma que els catalans tenien no sols de veure les migracions, sinó de veure's ells mateixos i per tant de definir la seva identitat tenint en compte la centralitat adquirida pel fenomen migratori. En aquest text s'analitza l'empremta de Paco Candel en el discurs sobre la immigració a Catalunya; i se centra en Els altres catalans, publicada l'any 1964. Es posen en relació els principals discursos sobre la immigració produïts a Catalunya des del 1930 fins ara en el context demogràfic de cada moment, partint de la hipòtesi que va ser precisament l'assaig de Candel el que va marcar la inflexió en la percepció de la immigració a Catalunya; va anticipar-se al que s'esdevindrà el discurs hegemònic a l'Europa del segle xxi: el discurs que parteix del concepte d'interculturalitat. Per concloure, s'inclou una anàlisi de la literatura catalana sobre la immigració internacional al segle xxi per analitzar el lloc d'aquesta en l'imaginari social de la societat catalana.
Resum: La obra del escritor Francesc Candel cambió la forma que los catalanes tenían no solo de ver las migraciones, sino de verse a sí mismos y por tanto de definir su identidad teniendo en cuenta la centralidad adquirida por el fenómeno migratorio. En este texto se analiza la huella de Paco Candel en el discurso sobre la inmigración en Cataluña, centrándose en Els altres catalans, publicada el año 1964. Se ponen en relación los principales discursos sobre la inmigración producidos en Cataluña desde 1930 hasta la actualidad en el contexto demográfico de cada momento, partiendo de la hipótesis que fue precisamente el ensayo de Candel el que marcó una inflexión en la percepción de la inmigración en Cataluña, anticipándose al que se convertiría en discurso hegemónico en la Europa del siglo xxi: el discurso que parte del concepto de interculturalidad. Para finalizar, se incluye un análisis de la literatura catalana sobre la inmigración internacional en el siglo xxi para analizar el lugar de ésta en el imaginario social de la sociedad catalana.
Resum: The work of the writer Francesc Candel (Paco Candel) changed the way Catalans understood not only migration but also themselves; as a result, they began to define their identity considering the central role of the phenomenon of migration. This text examines the influence of Paco Candel in the discussion of immigration in Catalonia, with particular reference to his book Els altres catalans(The Other Catalans), which was published in 1964. The main lines of discussion about immigration in Catalonia from 1930 until today will be considered in relation to the demographic context at each point along the way. The starting hypothesis is that Candel's essay marked a turning point in perceptions of immigration in Catalonia, anticipating the prevalent discourse in Europe at the beginning of the 21St Century which is based on the concept of interculturality. Finally, Catalan research on twenty-first-century immigration will be analysed in order to identify the place that immigration occupies in the Catalan social imaginary.
Ajuts: Ministerio de Economía y Competitividad CS02014-53413-R
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Col·lecció: Ciutadania i immigració ; 11
Document: Capítol de llibre
Matèria: Immigració ; Catalunya ; Imaginari social ; Demografia ; Literatura ; Interculturalitat ; Inmigración ; Cataluña ; Imaginario social ; Demografía ; Interculturalidad
Publicat a: Recerca i immigració VII : migracions dels segles XX i XXI: una mirada candeliana, 2015, p. 17-42

Podeu consultar el llibre complet a: https://ddd.uab.cat/record/167765


26 p, 208.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Llibres i col·leccions > Capítols de llibres

 Registre creat el 2016-12-20, darrera modificació el 2022-03-07   Favorit i Compartir