Població estrangera versus invasió mediàtica : Catalunya, 1975-1996
Domingo i Valls, Andreu, 1958- (Centre d'Estudis Demogràfics)
Brancós Coll, Inés (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis Demogràfics)

Date: 1999
Abstract: Població estrangera versus invasió mediàtica: Catalunya, 1975-1996 L'any 1996 hi havia enregistrats a Catalunya 114. 264 residents estrangers, xifra que representava l'1,9% de la població total. Tot i que aquest percentatge sigui lleugerament superior al d'Espanya (1,4%) no és comparable amb la proporció de població estrangera a d'altres països europeus (10,7% a Bèlgica, 9% a Àustria, 8,6% a Alemanya o 6,4% a França, per exemple). Aquesta proporció doncs, no sembla justificar l'alarma i el ressò amb el que es tracta la immigració estrangera. Diguem-ho des d'un bon començament: la imatge estadística que tenim de la població estrangera està mediatitzada per la legislació i pels criteris de recompte d'aquesta població. Allò que els mitjans de comunicació solen presentar com l'evolució de la població estrangera i en general de la immigració és el reflex de la incidència de les diferents mesures polítiques en la immigració i en els criteris de nacionalització, que al seu torn afecta el registre dels residents estrangers. Per a donar suport a aquesta contundent afirmació haurem de dir dos mots sobre les fonts estadístiques. El registre estadístic de la població estrangera al nostre país compta amb dues fonts principals: la resultant de censos i padrons; i l'obtinguda a través dels permisos de residència. Habitualment s'utilitzen aquestes segones dades. La raó que ho justifica és que, sobre les primeres, tenen l'avantatge de demostrar-se més exhaustives i la de ser recollides i publicades anualment. Quin és doncs el problema?.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials i que es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original. Cal que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Subject: Visibilitat estadística ; Residents estrangers ; Percentatge d'estrangers ; Catalunya
Published in: DCIDOB, Núm. 67-68. Immigrants. Nous ciutadans (Gener 1999) , p. 4-8, ISSN 2013-3413

Adreça alternativa: https://www.cidob.org/ca/publicacions/series_passades/dcidob/immigrants_nous_ciutadans


6 p, 534.9 KB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (research output) > Social and Legal Sciences > Centre for Demographic Studies (CED-CERCA)
Articles > Research articles
Articles > Published articles

 Record created 2017-05-30, last modified 2021-03-17



   Favorit i Compartir