Teoria i Pràctica del Periodisme Especialitzat [103082]
Ferré Pavia, Carme
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de la Comunicació

Títol variant: Teoría y Práctica del Periodismo Especializado
Data: 2018-19
Resum: El curs no es planteja (només) amb l'objectiu de fer un repàs escuet dels anomenats gèneres d'opinió. En primer lloc, perquè la genologia de l'opinió explícita és prou ambigua, cosa que es pot comprovar amb qualsevol llibre dels molts que hi ha sobre aquesta matèria. En segon lloc, perquè considerem més eficaç orientar el procés d'instrucció en l'escriptura cap a la retòrica i l'argumentació -així com, d'una forma menys important, cap a les altres bases textuals. Aquestes bases són el substrat indefugible del qual es nodreixen les infinites variants formals dels gèneres d'opinió. L'alumne que sigui competent en l'elaboració i el desenvolupament d'arguments es veurà en condicions d'enfrontar-se al repte d'escriure un editorial, una columna personal o una anàlisi. El curs -malgrat la seva limitació temporal- també inclou un repàs de les constants i les variables dels gèneres d'opinió argumentals més consolidats: l'editorial, les formes de l'anàlisi i la crítica. Objectius per als alumnes Solvència en la reflexió sobre el concepte de gèneres del discurs: què és un gènere? Com funciona i evoluciona? Coneixement de les constants i les variables de les formes genèriques d'anàlisi i d'opinió explícita. Anàlisi argumentada de la separació tradicional entre fets i opinió: vigència i crítica. Domini dels recursos expressius, de composició i d'estil, propis de: l'argumentació 1 l'argumentació l'exposició la narració.
Resum: El curso no plantea (solo) el objectivo de hacer una revisión rápida de los llamados géneros de opinión. Primero porque la geneología de la opinión explícita es ambigua. En segundo término, porque consideramos más eficaz orientar el proceso de instrucción en la escritura hacia la retórica i la nargumentació -así como, de manera secundaria, hacia otras bases textuals. Estas bases son el sustrato de que se nutren las variantes formales de los generes de opinión. El alumno que sea competente en la elaboración y el desarrollo de argumentos se enfrentará al reto de escribir un editorial, una columna personal o un análisis. El curso -a pesar de la limitación temporal- incluye un repaso de las constantes y las variables de los géneros de opinión argumentales más consolidados: editorial, análisis y crítica. Objetivos para el alumnado: Solvencia en la reflexión sobre el concepto de géneros del discurso: ¿com funciona y evoluciona un género? Conocimiento de les constantes y variables de les formas genéricas de anàlisis y de opinión explícita. Análisis argumentado de la separación tradicional entre hechos y opinión: vigencia y crítica. Dominio de los recursos expresivos, de composición y estilo, propios de: argumentación 1 exposición narración.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Periodisme [2501933]
Pla d'estudis: Grau en Periodisme [971]Català
5 p, 80.0 KB

Castellà
5 p, 79.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2018-07-06, darrera modificació el 2021-06-19   Favorit i Compartir