Using a radio transceiver for CubeSat communications
Soldevila Casanovas, David
Montón i Macián, Màrius, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Microelectrònica i Sistemes Electrònics)
Universitat Autònoma de Barcelona. Escola d'Enginyeria

Additional title: Ús d'un transceptor de ràdio per a les comunicacions d'un CubeSat
Additional title: Uso de un transceptor de radio para las comunicaciones de un CubeSat
Date: 2019-06-30
Abstract: This project is part of the initiative carried out by Institut de Ciències Espacials de Catalunya, Universitat Politècnica de Catalunya and Institut de Ciències de l'Espai. This initiative aims to develop a Cubesat microsatelite from the ground without depending on third parties. A Cubesat is a microsatellite formed by one or more cubes of standard size (10 x 10 x 11. 35 cm) that work with commercial components, that is, mass produced components available at any store, not made specifically for the space environment. Their main advantage is the low cost not only of the manufacturing, due to the low cost of the components and the possibility of reusing them, thus amortizing the development, but also in the launching, since they are sent as an extra cargo of other bigger launches. Their main disavantage is their short lifespan, because of the components used. This project was offered by the ICE and its purpose was to develop a driver for the radiofrequency transceiver of the CubeSat to make it able to communicate to and from earth. In this paper the process followed to develop this driver is shown.
Abstract: Aquest projecte forma part de la iniciativa portada a terme per l'Institut de Ciències Espacials de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya i l'Institut de Ciències de l'Espai. Aquesta iniciativa persegueix desenvolupar un micro-satèl·lit CubeSat des de zero sense dependre de tercers. Un CubeSat és un micro-satèl·lit format per un o més cubs de mida estàndard (10 x 10 x 11,35 cm) que funciona amb components comercials, és a dir, components produïts en massa disponibles en qualsevol botiga, que no estan pensats per funcionar a l'espai. El seu avantatge principal és el baix cost no només de la seva construcció, donat el baix cost dels components i la possibilitat de reutilitzar-los, amortitzant el desenvolupament, sinó també en el llançament, ja que són enviats com a càrrega extra de llançaments més grans. El seu principal inconvenient és la seva curta vida, degut als components utilitzats. Aquest projecte va ser ofert per l'ICE i el seu propòsit és el de desenvolupar el driver pel transceptor del CubeSat perquè es pugui comunicar des de i a la Terra. En aquest informe es mostra el procés que s'ha seguit per desenvolupar aquest driver.
Abstract: Este proyecto forma parte de la iniciativa llevada a cabo por el "Institut de Ciències Espacials de Catalunya", la "Universitat Politècnica de Catalunya" y el "Institut de Ciències de l'Espai". Esta iniciativa persigue desarrollar un microsatélite CubeSat desde cero sin depender de terceros. Un CubeSat es un microsatélite formado por uno o más cubos de tamaño estándar (10 x 10 x 11,35 cm) que funciona con componentes comerciales, es decir, componentes producidos en masa disponibles en cualquier tienda, que no están pensados para funcionar en el espacio. Su principal ventaja es el bajo coste no solo de su construcción, dado el bajo coste de los componentes y la posibilidad de reutilizarlos, amortizando el desarrollo, sino también en el lanzamiento, ya que son enviados como carga extra en lanzamientos más grandes. Su principal inconveniente es su corta vida, dado los componentes utilizados. Este proyecto fue ofrecido por el ICE y su propósito es el de desarrollar el driver para el transceptor del CubeSat para que se pueda comunicar desde y a la Tierra. En este informe se muestra el proceso que se ha seguido para desarrollar este driver.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria. Creative Commons
Language: Anglès
Studies: Grau en Enginyeria Informàtica [2502441]
Study plan: Enginyeria Informàtica [958]
Document: Treball final de grau ; Text
Subject area: Menció Enginyeria de Computadors
Subject: CubeSat ; Cc1101 ; Stm32 ; Nucleo ; F446ze ; Spi ; Sdr ; Gnuradio ; Ra- dio ; Satèl·lit ; Receptor ; Transmissor ; Transceptor ; Arm ; Encastat ; Satellite ; Radio ; Receiver ; Transmitter ; Transceiver ; Embedded ; Satélite



12 p, 9.8 MB

The record appears in these collections:
Research literature > Bachelor's degree final project > School of Engineering. TFG

 Record created 2019-08-27, last modified 2023-07-22



   Favorit i Compartir