Feminismo y LGTB+ en "Sailor Moon" : género e inclusión en un producto cultural japonés
Albaladejo Pérez, Marina
Lozano Méndez, Artur, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Traducció i d'Interpretació

Additional title: Feminisme i LGTB+ a "Sailor Moon" : gènere i inclusió en un producte cultural japonès
Additional title: Feminism and LGTB+ in "Sailor Moon" : gender and inclusion in a Japanese cultural product
Date: 2019
Abstract: El present treball ofereix una anàlisi de gènere i inclusió de l'obra Bishōjo Senshi Sailor Moon (美少女戦士 セーラームーン) de Takeuchi Naoko. S'estudia aquest producte cultural japonès des d'una perspectiva feminista, partint de la hipòtesis que l'obra va ser subversiva dins del món del manga, anime, i del gènere mahō shōjo del shōjo manga, en introduir la presencia d'elements feministes, personatges del col·lectiu LGTB+ i una diversitat amorosa i familiar que es distancia dels patrons hegemònics. Amb aquesta finalitat, es fa una investigació sobre les innovacions aportades a l'obra desglossant les figures de les deu Sailor Scout, Tuxedo Mask, les Sailor Starlights i la seva evolució com individus. Es destaca la configuració de la feminitat i masculinitat a través de la vestimenta (uniforme de col·legiala, vestits elegants, etc. ) de les protagonistes i la seva actuació al manga. A més a més, s'aporta un estudi de la situació de gènere al Japó dels anys noranta i a l'actualitat, que queda o no reflectida al context de la història.
Abstract: El presente trabajo ofrece un análisis de género e inclusión de la obra Bishōjo Senshi Sailor Moon (美少女戦士 セーラームーン) de Takeuchi Naoko. Se estudia este producto cultural japonés desde una perspectiva feminista, partiendo de la hipótesis que la obra fue subversiva dentro del mundo del manga, anime, y del género mahō shōjo del shōjo manga, al introducir la presencia de elementos feministas, personajes del colectivo LGTB+ y una diversidad amorosa y familiar que se distancia de los patrones hegemónicos. Con este fin, se hace una investigación sobre las innovaciones aportadas a la obra desglosando las figuras de las diez Sailor Scout, Tuxedo Mask, las Sailor Starlights y su evolución como individuos. Se destaca la configuración de la feminidad y masculinidad a través de la vestimenta (uniforme de colegiala, trajes elegantes, etc. ) de las protagonistas y su actuación en el manga. Además, se aporta un estudio de la situación de género en el Japón de los años noventa y en la actualidad, que queda o no reflejada en el contexto de la historia.
Abstract: This essay offers a gender and inclusion analysis of the work Bishōjo Senshi Sailor Moon (美少女戦士 セーラームーン) by Takeuchi Naoko. This Japanese cultural product is studied from a feminist perspective, based on the hypothesis that the work was subversive within the world of manga, anime, and of the mahō shōjo genre of shōjo manga, introducing feminist elements, LGBT+ collective characters and a diversity in love and family roles that differs from the hegemonic patterns. To this end, a research is performed on the innovations that contributed to the piece, focusing on the figures of the ten Sailor Scouts, Tuxedo Mask, the Sailor Starlights and their evolution as individuals. It highlights the configuration of femininity and masculinity through the clothing (school uniform, elegant suits, etc. ) of the protagonists and their performance in the manga. Furthermore, it provides a study of the gender situation in Japan during the nineties and nowadays, which is reflected or not in the context of the story.
Note: Premi UAB de l'Observatori per a la Igualtat al millor Treball de Fi de Grau amb perspectiva de gènere, per grau i per àmbit de coneixement. 4a Edició, curs 2018-2019
Rights: Tots els drets reservats.
Language: Castellà
Studies: Estudis d'Àsia Oriental [2500244]
Study plan: Estudis d'Àsia Oriental [0]
Document: Treball final de grau ; Text
Subject: Sailor Moon ; Naoko Takeuchi ; Feminisme ; LGTB+ ; Inclusió ; Feminitat ; Masculinitat ; Identitat de gènere ; Vestimenta ; Uniforme de col·legiala ; Transgressió ; Feminismo ; Inclusión ; Feminidad ; Masculinidad ; Identidad de género ; Uniforme colegiala ; Transgresión ; Feminism ; LGBT+ ; Inclusion ; Femininity ; Masculinity ; Gender identity ; Clothing ; School uniform ; Transgression



104 p, 14.2 MB

The record appears in these collections:
Research literature > Bachelor's degree final project > Bachelor's degree final projects award-winning
Research literature > Bachelor's degree final project > Faculty of Translation and Interpreting

 Record created 2019-09-27, last modified 2022-11-10



   Favorit i Compartir