Google Scholar: citations
Rapid quantification of riboflavin in milk by front-face fluorescence spectroscopy : a preliminary study
Alvarado Mamani, Ulises (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Liu, jinfang (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Saldo Periago, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)

Date: 2020
Abstract: The front-face fluorescence spectroscopy technique was used to establish a rapid prediction model of riboflavin concentration in milk without prior sample preparation. The prediction model developed was then compared with two conventional high performance liquid chromatography (HPLC)-based quantification methods. The method of standard addition allowed detecting a linear correlation between fluorescence intensity and riboflavin concentration in 12% (w/w) reconstituted low-heat milk powder. Validation of the model yielded an R2 of 0. 99 with a standard error of prediction of 0. 13 mg/L. The results suggest a potential use of front-face fluorescence spectroscopy as a simple method for off- and in-line determinations of riboflavin in milk.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Front-face fluorescence ; Milk ; Riboflavin ; Prediction ; Rapid quantification
Published in: Foods, Vol. 9 (2020) , p. 1-6, ISSN 2304-8158

DOI: 10.3390/foods9010006
PMID: 31861817


6 p, 573.4 KB

The record appears in these collections:
Articles > Research articles
Articles > Published articles

 Record created 2020-01-16, last modified 2022-11-17



   Favorit i Compartir