Web of Science: 25 citas, Scopus: 33 citas, Google Scholar: citas,
Influence of Gut Microbiota on Progression to Tuberculosis Generated by High Fat Diet-Induced Obesity in C3HeB/FeJ Mice
Arias, Lilibeth (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Genètica i de Microbiologia)
Goig, Galo A. (Instituto de Biomedicina de Valencia (IBV-CSIC))
Cardona, Paula (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Genètica i de Microbiologia)
Torres-Puente, Manuela (Instituto de Biomedicina de Valencia (IBV-CSIC))
Díaz, Jorge (Institut Germans Trias i Pujol. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol)
Rosales, Yaiza (Institut Germans Trias i Pujol. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol)
García, Eric (Institut Germans Trias i Pujol. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol)
Tapia, Gustavo (Institut Germans Trias i Pujol. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol)
Comas, I (Centro de Investigación Biomédica en Red de Epidemiología y Salud Pública)
Vilaplana, Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Genètica i de Microbiologia)
Cardona, Pere-Joan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Genètica i de Microbiologia)

Fecha: 2019
Resumen: The administration of a high fat content diet is an accelerating factor for metabolic syndrome, impaired glucose tolerance, and early type 2 diabetes. The present study aims to assess the impact of a high fat diet on tuberculosis progression and microbiota composition in an experimental animal model using a C3HeB/FeJ mouse strain submitted to single or multiple consecutive aerosol infections. These models allowed us to study the protection induced by Bacillus Calmette-Guérin vaccination as well as by the natural immunity induced by chemotherapy after a low dose Mycobacterium tuberculosis infection. Our results show that a high fat diet is able to trigger a pro-inflammatory response, which results in a faster progression toward active tuberculosis and an impaired protective effect of BCG vaccination, which is not the case for natural immunity. This may be related to dysbiosis and a reduction in the Firmicutes/Bacteroidetes ratio in the gut microbiota caused by a decrease in the abundance of the Porphyromonadaceae family and, in particular, the Barnesiella genus. It should also be noted that a high fat diet is also related to an increase in the genera Alistipes, Parasuterella, Mucispirillum, and Akkermansia, which have previously been related to dysbiotic processes. As diabetes mellitus type 2 is a risk factor for developing tuberculosis, these findings may prove useful in the search for new prophylactic strategies for this population subset.
Ayudas: European Commission 643381
European Commission 638553
Ministerio de Economía y Competitividad SAF2017-92345-EXP
Instituto de Salud Carlos III CPII18/00031
Ministerio de Economía y Competitividad BES-2014-071066
Instituto de Salud Carlos III IFI14/00015
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2017/SGR-500
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Tuberculosis ; High fat diet ; Obesity ; Comorbidity ; BCG ; Mice ; Gut microbiota ; C3HeB/FeJ
Publicado en: Frontiers in immunology, Vol. 10 (October 2019) , art. 2464, ISSN 1664-3224

DOI: 10.3389/fimmu.2019.02464
PMID: 31681334


18 p, 5.0 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias de la salud y biociencias > Institut d'Investigació en Ciencies de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP)
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2020-06-03, última modificación el 2023-06-04



   Favorit i Compartir