¿Por qué estallan las guerras civiles? El caso de Oriente Medio y el Norte de África en el siglo XXI
López Álvarez, Navia
Soler Lecha, Eduard, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Títol variant: Per què estallen les guerres civils? El cas d'Orient Mitjà i Nord d'Àfrica al segle XXI
Títol variant: Why do civil wars break out? The case of the Middle East and North Africa in the 21st Century
Data: 2022
Resum: Amb la intenció d'aprofundir en l'estudi sobre com evitar les guerres, es presenta una anàlisi quantitativa dels possibles factors que causen les guerres civils als països de l'Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica a partir de l'any 2000. Per això es va fer una anàlisi basat en tres variables que mesuren els nivells de democràcia, economia i estatalitat: el tipus de règim, el desenvolupament i creixement econòmic i la debilitat institucional. Es va trobar que algunes de les hipòtesis que defensa la literatura internacional sobre conflictes interns no es compleixen a la regió MENA, i s'expliquen les possibles hipòtesis alternatives. La continuïtat en la recerca d'aquestes hipòtesis pot ajudar a contribuir a l'estudi dels conflictes interns i, per tant, la seva prevenció.
Resum: Con la intención de profundizar en el estudio sobre cómo evitar las guerras, se presenta un análisis cuantitativo de los posibles factores que causan las guerras civiles en los países de Oriente Medio y Norte de África a partir del año 2000. Para ello se realizó un análisis basado en tres variables que miden los niveles de democracia, economía y estatalidad: el tipo de régimen, el desarrollo y crecimiento económico y la debilidad institucional. Se encontró que algunas de las hipótesis que defiende la literatura internacional sobre conflictos internos no se cumple en la región MENA, y se explican las posibles hipótesis alternativas. La continuidad en la investigación de estas hipótesis puede ser de ayuda para contribuir al estudio de los conflictos internos y por tanto su prevención.
Resum: With the intention of furthering the study on how to avoid wars, a quantitative analysis of the possible factors that cause civil wars in MENA countries since 2000 is presented. To this end, an analysis was conducted based on three variables that measure levels of democracy, economy and statehood: regime type, economic development and growth, and institutional weakness. It was found that some of the hypotheses advocated in the international literature on internal conflict do not hold in the MENA region, and possible alternative hypotheses are explained. Further research on these hypotheses may be helpful in contributing to the study of internal conflicts and thus their prevention.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Relacions internacionals [2503778]
Pla d'estudis: Grau en Relacions Internacionals [1404]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Guerra civil ; MENA ; Desenvolupament ; Creixement econòmic ; Anocràtic ; Debilitat institucional ; Desarrollo ; Crecimiento económico ; Anocrático ; Debilidad institucional ; Civil war ; Development ; Economic growth ; Anocratic ; Institutional weakness



TFG
19 p, 897.5 KB

Resum executiu
244.1 KB

Pòster
443.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. TFG

 Registre creat el 2023-03-07, darrera modificació el 2024-05-14



   Favorit i Compartir