Projectes per Ensenyar i Aprendre Llengua [103536]
Fontich Vicens, Xavier
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de l'Educació

Additional title: Projects for Teaching and Learning Language
Additional title: Proyectos para Enseñar y Aprender Lengua
Date: 2023-24
Abstract: Optativa que aprofundeix enels processos integrats d'ensenyament i aprenentatge. S'orienta a reflexionar sobre els reptes que presenten les pràctiques de la formació lingüística dels escolars a Catalunya i a pensar nous plantejaments didàctics per treballar a les aules, en un moment de debat educatiu i social sobre les metodologies. S'organitza amb un treball de seminari que posa en contacte constantment les pràctiques docents i els marcs teòrics que les fonamenten i expliquen. Els objectius consisteixen a assolir coneixements i habilitats en els següents aspectes de la didàctica de la llengua: (1) La selecció i la integració dels diferents tipus de continguts lingüístics i comunicatius del currículum en unitats d'ensenyament i aprenentatge inspirades en els resultats de les recerques actuals, unitats que s'acostumen a anomenar "projectes" o "seqüències didàctiques". (2) La consideració del multilingüisme de la nostra societat i del currículum escolar com a fets que determinen la planificació dels aprenentatges lingüístics i les propostes d'intervenció a les aules. (3) L'observació reflexiva de la realitat de l'aula en relació amb els coneixements aportats per la investigació didàctica com un element clau per a la innovació docent i la millora de l'educació a les escoles del nostre país. l'assignatura té en compte la perpectiva de gènere pel que fa tant a continguts específics que cal treballar lligats al llenguatge inclusiu com pel que fa a la visibilitat de les aportacions de les dones al camp disciplinar.
Abstract: Elective subject that deepens the integrated processes of teaching and learning. It aims to reflect on the challenges presented by the language training practices of schoolchildren in Catalonia and to think of new didactic approaches to work in classrooms, at a time of educational and social debate on methodologies. It is organized with a seminar work that constantly brings teaching practices into contact with the theoretical frameworks that underpin and explain them. The objectives are to acquire knowledge and skills in the following aspects of language teaching: (1) The selection and integration of the different types of linguistic and communicative content of the curriculum in teaching and learning units inspired by the results of the current research, units that are usually called "projects" or "teaching sequences". (2) The consideration of the multilingualism of our society and the school curriculum as facts that determine the planning of language learning and the proposals for intervention in the classrooms. (3) The reflective observation of the reality of the classroom in relation to the knowledge provided by didactic research as a key element for teaching innovation and the improvement of education in the schools of our country. the subject takes into account the gender perspective both in terms of specific content that needs to be worked on linked to inclusive language and in terms of the visibility of women's contributions to the disciplinary field.
Abstract: Optativa que profundiza en los procesos integrados de enseñanza y aprendizaje. Se orienta a reflexionar sobre los retos que presentan las prácticas de la formación lingüística de los escolares en Cataluña y pensar nuevos planteamientos didácticos para trabajar en las aulas, en un momento de debate educativo y social sobre las metodologías. Se organiza con un trabajo de seminario que pone en contacto constantemente las prácticas docentes y los marcos teóricos que las fundamentan y explican. Los objetivos consisten en alcanzar conocimientos y habilidades en los siguientes aspectos de la didáctica de la lengua: (1) La selección y la integración de los distintos tipos de contenidos lingüísticos y comunicativos del currículo en unidades de enseñanza y aprendizaje inspiradas en los resultados de las investigaciones actuales, unidades que suelen llamarse "proyectos" o "secuencias didácticas". (2) La consideración del multilingüismo de nuestra sociedad y del currículo escolar como hechos que determinan la planificación de los aprendizajes lingüísticos y las propuestas de intervención en las aulas. (3) La observación reflexiva de la realidad del aula en relación a los conocimientos aportados por la investigación didáctica como un elemento clave para la innovación docente y la mejora de la educación en las escuelas de nuestro país. la asignatura tiene en cuenta la perspectiva de género en cuanto a contenidos específicos a trabajar ligados al lenguaje inclusivo como a la visibilidad de las aportaciones de las mujeres al campo disciplinar.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà
Studies: Educació Primària [2500798]
Study plan: Grau en Educació Primària [1140] ; Grau en Educació Primària [896]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
5 p, 107.4 KB

Anglès
4 p, 103.4 KB

Castellà
5 p, 105.0 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Course guides

 Record created 2023-07-07, last modified 2023-09-16



   Favorit i Compartir