Fronteras, poder y milicia en la España Moderna Consecuencias de la administración militar en las poblaciones de la frontera catalano-aragonesa durante la Guerra de Secesión Catalana (1640-1652)
Sanz Camañes, Porfirio

Títol variant: Fronteres, poder i milícia a l'Espanya Moderna. Conseqüències de l'administració militar a les poblacions de la frontera catalanoaragonesa durant la Guerra de Secessió Catalana (1640-1652)
Títol variant: Borderland, power and warfare in Spain during the Early Modern Age. The consequences of military administration in the Catalan and Aragonese borderland during the War of Catalan Secession (1640-1652)
Data: 2008
Resum: Este trabajo analiza el papel de la «frontera» desde una múltiple perspectiva, enriquecida al mismo tiempo con los conceptos de poder y milicia en la España del Antiguo Régimen. Por una parte, considera una serie de premisas que claramente determinan, modelan y ayudan a explicar el significado de «frontera», tales como el arraigado localismo, la geografía política, su papel activador de la personalidad de los pueblos y de las naciones, el componente bélico y el complejo mosaico de jurisdicciones sobre el territorio. Además, profundiza en el carácter de las fronteras «interpuestas» y de los poderes «enfrentados» en el Aragón del siglo XVII. Se ocupa, posteriormente, de analizar las consecuencias de la administración de guerra sobre las poblaciones de la «frontera». Y por último, pretende explicar los cambios inherentes a la presencia francesa en las poblaciones aragonesas ocupadas de la «frontera», sobre las que se implantó un régimen castrense con unas peculiares consecuencias para la vida de estas villas y lugares, desarticulando política, social y económicamente la vida de sus poblaciones.
Resum: Aquest article analitza el paper de la «frontera» des d'una perspectiva múltiple, enriquida pels conceptes de poder i milícia a l'Espanya de l'Antic Règim. D'una banda, considera una sèrie de premisses que clarament determinen, modelen i ajuden a explicar el significat del mot «frontera»: el localisme arrelat, la geografia política, el paper activador d'aquesta en la personalitat dels pobles i de les nacions, el component bèl·lic i el complex mosaic de jurisdiccions sobre el territori. D'una altra banda, aprofundeix en el caràcter de les fronteres «interposades» i dels poders «enfrontats» en l'Aragó del segle XVII. Posteriorment, s'ocupa d'analitzar les conseqüències de l'administració de guerra sobre les poblacions de la «frontera». Per últim, pretén explicar els canvis inherents a la presència francesa a les poblacions aragoneses ocupades de la «frontera», sobre les quals es va implantar un règim militar de peculiars conseqüències per a la vida de viles i llocs. Aquest règim desarticularia políticament, socialment i econòmicament la vida de tals poblacions.
Resum: This paper analyses the frontier role from a multiple perspective, where concepts such as Power and Army are very important to explain this role on the Old Regime's Spain. On one side, it is necessary to remark some items that clearly help to explain the broad meaning of «frontier», such as the deep local life, the political geography, their role as a strong personality on countries and nations, the military component and the complex jurisdictions on the land. On the other side, this paper analyses the role of the «overlay» frontiers and the «confronted» powers along the frontier in the kingdom of Aragon during the XVII Century. The author gives some explanations of the military administration on the villages and cities of the «frontier». Finally, the paper deals with the French occupation of the Aragonese cities on the frontier, in which military government was held. Political, social and economic aspects of the current life were clearly changed, as it is explained, during this French occupation.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Aragón ; Cataluña ; Austrias ; Milicia ; Frontera ; Guerra de Cataluña ; 1640-1652 ; Aragó ; Catalunya ; Àustries ; Milícia ; Guerra de Catalunya ; Aragon ; Catalonia ; Hapsburgs ; Army ; Frontier ; War of Catalonia
Publicat a: Manuscrits, N. 26 (2008) p. 53-77, ISSN 0213-2397

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/131981


25 p, 121.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Manuscrits
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2009-03-31, darrera modificació el 2022-02-19



   Favorit i Compartir