Google Scholar: cites
Interacciones entre fecundidad y migración. Un estudio de las personas nacidas en el extranjero y residentes en Cataluña en 2007
Devolder, Daniel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis Demogràfics)
Bueno García, Xiana (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis Demogràfics)

Títol variant: Interaccions entre fecunditat i migració : un estudi de les persones nascudes a l'estranger i residents a Catalunya l'any 2007.
Títol variant: Interactions entre migration et fécondité. Une étude de personnes nées à l'étranger et vivant en Catalogne en 2007.
Títol variant: Interactions between fertility and migration. Catalonia's 2007 foreign-born population
Data: 2011
Resum: Este trabajo analiza las interacciones entre fecundidad y migración de la población inmigrada residente en Cataluña en 2007. Por interacciones entendemos no sólo los efectos del movimiento migratorio en el comportamiento reproductivo, sino también que la fecundidad en los países de origen pueda ser un determinante del proceso migratorio. Para ello, contemplamos la biografía reproductiva de las migrantes, tanto en el periodo previo como en el posterior al movimiento migratorio. Mediante los datos biográficos de la Encuesta Demográfica de Cataluña de 2007, se analiza la fecundidad de las mujeres inmigrantes en su ciclo de vida en relación con las autóctonas. Se utilizan tasas específicas de fecundidad por edad y se aplican modelos de duración que miden el riesgo relativo de que las mujeres inmigrantes tengan sus hijos antes o después del movimiento migratorio. El análisis considera la edad en el momento de la migración, el continente de origen y el estado conyugal cuando migran. Los resultados sugieren la identificación de cuatro efectos de la migración sobre la fecundidad: el efecto causal y el efecto de interrupción, como efectos premigratorios, y el efecto llegada y el efecto adaptación, como efectos postmigratorios.
Resum: Aquest treball analitza les interaccions entre fecunditat i migració de la població immigrada resident a Catalunya l'any 2007. Per interaccions entenem, no només els efectes del moviment migratori sobre el comportament reproductiu, sinó també que la fecunditat en els països d'origen pugui ser un determinant del procés migratori. L'anàlisi considera la biografia reproductiva de les migrants, tant durant el període previ al moviment migratori com en el posterior. Mitjançant les dades biogràfiques de l'Enquesta Demogràfica de Catalunya de 2007, s'analitza la fecunditat de les dones immigrades durant el seu cicle de vida en relació amb les autòctones. S'utilitzen taxes específiques de fecunditat per edat i s'apliquen models de duració que mesuren el risc relatiu del fet que les dones migrants tinguin els seus fills abans o després del moviment migratori. L'anàlisi considera l'edat en el moment de la migració, el continent d'origen i l'estat conjugal quan migren. Els resultats suggereixen la identificació de quatre efectes de la migració sobre la fecunditat: l'efecte causal i l'efecte interrupció, com a efectes premigratoris, i l'efecte arribada i l'efecte adaptació, com a efectes postmigratoris.
Resum: Nous étudions les interactions entre fécondité et migration pour la population étrangère résidant dans la région de la Catalogne (Espagne) en 2007. Par interactions nous entendons non seulement les effets des mouvements migratoires sur les comportements reproductifs, mais aussi le fait que la fécondité dans le pays d'origine puisse être un facteur du processus migratoire. Afin de pouvoir étudier ces interactions, nous considérons la vie reproductive complète des migrants, c'est à dire avant et après la migration. Nous utilisons une étude rétrospective qui inclut la biographie familiale complète aussi bien pour les femmes natives que nées à l'étranger. Nous calculons les taux de fécondité par âge et les risques de fécondité par âge et duration de résidence. Les résultats sont analysés en tenant compte de l'âge à la migration, du continent d'origine et de l'état matrimonial au moment de la migration. Les résultats suggèrent la présence de quatre effets de la migration sur la fécondité: l'effet causal et l'effet d'interruption dans la phase pré-migratoire; l'effet d'arrivée et l'effet d'adaptation après l'arrivée au lieu d'immigration.
Resum: This paper analyses interactions between fertility and migration using 2007 data on foreign populations living in the Spanish region of Catalonia. By interactions we do not only understand the effects of the migratory movements on reproductive behaviours, but also that fertility behaviour at place of origin can also have an impact on the migration process. In order to study these interactions, we choose to take all migrants' reproductive life of into consideration, that is to say, to examine all the time before and after the main migratory event. We use a retrospective survey with complete reproductive biographies, both for native-born and women born abroad. Age specific fertility rates and duration of stay specific risks of birth have been calculated. Results are analyzed taking into account age at migration, continent of origin and union status at time of migration.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Población inmigrada ; Población autóctona ; Fecundidad ; Biografía reproductiva ; Cataluña ; Població immigrada ; Població autòctona ; Fecunditat ; Biografia reproductiva ; Catalunya ; Population nés à l'étranger ; La population autochtone ; La fécondité ; Les histoires reproductives ; La Catalogne ; Foreign-born population ; Native population ; Fertility ; Reproductive biographies ; Catalonia
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, Vol. 57, Núm. 3 (Setembre/desembre 2011) , p. 441-467, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://www.raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/248437
Adreça original: https://dag.revista.uab.es/article/view/v57-n3-devolder-bueno
DOI: 10.5565/rev/dag.244


27 p, 2.5 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED)
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2012-01-09, darrera modificació el 2020-03-31   Favorit i Compartir