Estudi del tractament de la teoria de l'evolució a La Vanguardia Española entre el 1939 i el 1978
Florensa Rodríguez, Clara
Tabernero Holgado, Carlos
Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis d'Història de les Ciència

Date: 2010
Description: 65 p.
Abstract: Aquesta recerca pretén ser una primera aproximació a l'objectiu d'esbrinar si el tractament de la teoria de l'evolució als mitjans de comunicació a l'Espanya del franquisme i la transició pot ser un baròmetre a través del qual poder rastrejar l'estat de la societat espanyola i la seva evolució. Aquesta recerca serà restringida, com a primera prospecció, a l'anàlisi dels articles sobre teoria de l'evolució publicats a La Vanguardia Española entre els anys 1939 i 1978. En l'anàlisi s'ha tingut en compte tant articles que se centren en l'evolucionisme biològic, com aquells que hi fan referència en el tractament d'altres temes, com els que simplement l'esmenten en el seu discurs. D'aquesta manera es pretén aconseguir una visió àmplia de l'abast de l'apropiació del concepte d'evolució en la quotidianitat del discurs popular i de l'ús de la teoria com a instrument ideològic. L'estudi dels usos lingüístics, conceptuals i estratègics de la teoria en el discurs periodístic d'aquest període apunta un reflex entre les preocupacions i situació política de la societat del moment i el tractament de la teoria de l'evolució, resultat punt de partida que mereix ser estudiat i contrastat amb més profunditat per tal de poder-ne establir una generalitat.
Rights: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Language: Català.
Series: Treballs de recerca de postgrau
Document: masterThesis
Subject: Divulgació científica ; Espanya ; Premsa ; Història ; 1939-1975

Adreça alternativa: http://hdl.handle.net/2072/199450


Treball de recerca
65 p, 414.5 KB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (scientific output) > Experimental sciences > Centre d'Història de la Ciència (CEHIC)
Research literature > Dissertations

 Record created 2012-08-31, last modified 2017-10-21   Favorit i Compartir