Web of Science: 0 cites, Scopus: 7 cites, Google Scholar: cites
La repetición de visitas en el turismo industrial : aplicación de un modelo de ecuaciones estructurales en el Bages y el Berguedà
Prat Forga, Josep Mª (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Díaz-Soria, Inmaculada (Université de Toulouse 2-Le Mirail. Centre d'Études et de Recherche Travail Organisation)

Títol variant: La repetició de visites en el turisme industrial : aplicació d'un model d'equacions estructurals al Bages i al Berguedà
Títol variant: La répétition des visites dans le tourisme industriel : une application d'un modèle d'équations structurelles dans les contrées de Bages et de Berguedà (Catalogne)
Títol variant: The repetition of visits in the industrial tourism : application of a model of structural equations in Bages and Berguedà regions (Catalonia)
Data: 2014
Resum: En la actualidad, ante la creciente competitividad entre destinos, emerge el turismo cultural como un producto a tener en cuenta. Una de sus manifestaciones es el turismo industrial, que pone en valor turístico el patrimonio industrial de un territorio. Sin embargo, se trata de un tipo de turismo minoritario. Por ello, en este trabajo, a partir de los datos extraídos de una encuesta propia, se propone un modelo de ecuaciones estructurales, cuyo análisis, aplicado al caso del turismo industrial en las comarcas catalanas del Bages y del Berguedà, confirma que la satisfacción por la visita realizada, el lugar de procedencia del turista y el origen de la prescripción por la cual se hace la visita son tres variables que influyen, aunque con pesos distintos, en la posibilidad de repetir dicha visita y de aumentar la prescripción del destino, lo que contribuye a un mayor desarrollo del turismo industrial.
Resum: En l'actualitat, davant la creixent competitivitat entre destinacions, emergeix el turisme cultural com un producte que cal tenir en compte. Una de les manifestacions que presenta és el turisme industrial, que afavoreix el patrimoni industrial d'un territori. Tanmateix, es tracta d'un tipus de turisme minoritari. Per això, en aquest treball, a partir de les dades extretes d'una enquesta pròpia, es proposa un model d'equacions estructurals, l'anàlisi del qual, aplicat al cas del turisme industrial a les comarques catalanes del Bages i del Berguedà, confirma que la satisfacció per la visita realitzada, el lloc de procedència del turista i l'origen de la prescripció per la qual es fa la visita són tres variables que influeixen, encara que en una mesura diferent, en la possibilitat de repetir aquesta visita i d'augmentar la prescripció de la destinació, la qual cosa contribueix a desenvolupar el turisme industrial.
Resum: Actuellement, face à la compétitivité croissante entre destinations, le tourisme culturel émerge comme un produit à prendre en compte. Le tourisme industriel est une de ses manifestations, en mettant en valeur touristiquement le patrimoine industriel d'un territoire. Cependant, il s'agit d'un type de tourisme minoritaire. Or, ce travail propose un modèle d'équations structurelles à partir des données extraites d'une enquête menée par l'auteur. L'analyse portée dans cette étude réalisée dans le cas du tourisme industriel dans les contrées catalanes du Bages et du Berguedà confirme que la satisfaction de la visite réalisée, le lieu d'origine du touriste et l'origine de la recommandation ayant causé la visite sont trois variables influentes (bien qu'ayant un poids différent) sur la possibilité de réitérer la visite et d'augmenter ainsi la recommandation de la destination, en contribuant enfin à un plus grand développement du tourisme industriel.
Resum: Currently, with growing competitiveness among destinations, cultural tourism emerges as a relevant product. Industrial tourism is one of its manifestations, bringing a tourism value into a territory's industrial heritage. Nevertheless, this remains a minor part of tourism. Therefore, based on results from a survey carried out by the authors of this paper, a structural equations model is proposed. The analysis (applied to the case of industrial tourism in the Catalan regions of Bages and Bergueda) confirms that visitor satisfaction, the place of origin of tourists and reason for the visit are the three parameters determining (although with different weights) the likelihood of tourists to return and to increase the destination's prescription and thus improve the development of industrial tourism.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Turismo industrial ; Turismo cultural ; Sistema de ecuaciones estructurales ; Modelo de regresión lineal ; Cataluña ; Turisme industrial ; Turisme cultural ; Sistema d'equacions estructurals ; Model de regressió lineal ; Catalunya ; Tourisme industriel ; Tourisme culturel ; Système d'équations structurelles ; Modèle de régression linéaire ; La Catalogne ; Industrial tourism ; Cultural tourism ; System of structural equations ; Linear regression model ; Catalonia
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, Vol. 60, Núm. 2 (Juny-Setembre 2014) , p. 349-368, ISSN 2014-4512

Adreça original: https://dag.revista.uab.es/article/view/v60-n2-prat-diaz
Adreça alternativa: https://www.raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/291340
DOI: 10.5565/rev/dag.88


20 p, 402.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2014-06-02, darrera modificació el 2020-11-21   Favorit i Compartir