Google Scholar: cites
A la conquista de las masas : los orígenes de la propaganda estatal en la España de entreguerras, 1917-1936
Morales Tamaral, José Manuel (Universidad Complutense de Madrid)

Títol variant: A la conquesta de les masses : els orígens de la propaganda estatal a l'España d'entreguerres, 1917-1936
Títol variant: The conquest of the masses : the origins of state propaganda in the interwar Spain, 1917-1936
Data: 2016
Resum: El presente trabajo analiza el entramado legislativo e institucional que sentó las bases de la propaganda doméstica e internacional del Estado español entre 1917 y 1936. En directa relación con los debates sobre la legitimidad de la propaganda que se extendieron por Europa y Estados Unidos tras la Primera Guerra Mundial, se pretende contextualizar la honda transformación en la relación entre el Estado y los medios de comunicación de masas, en especial la prensa, que se produjo en España en los años de entreguerras; en otras palabras, un giro a largo plazo tendente hacia el recurso sistemático del condicionamiento de la opinión pública a través de la censura y, lo que es más, una voluntad consciente por influir en las masas mediante instrumentos tales como los gabinetes de prensa, la compra de periódicos o las agencias de noticias. La riqueza del caso español reside en el hecho de que estos cambios coincidieron con la sucesión de tres regímenes diametralmente opuestos -Restauración, dictadura de Primo de Rivera, Segunda República- que, sin embargo, compartieron parte de las motivaciones y respuestas institucionales ante el desafío que en adelante supuso la inserción de las masas en la forma de hacer política.
Resum: El present treball analitza l'entramat legislatiu i institucional que va posar les bases de la propaganda domèstica i internacional de l'Estat espanyol entre 1917 i 1936. En directa relació amb els debats sobre la legitimitat de la propaganda que es van estendre per Europa i Estats Units després de la Primera Guerra Mundial, es pretén contextualitzar la profunda transformació en la relació entre l'Estat i els mitjans de comunicació de masses, especialment la premsa, que es va produir a Espanya en els anys d'entreguerres; en altres paraules, un gir a llarg termini tendent cap al recurs sistemàtic del condicionament de l'opinió pública a través de la censura i, el que és més, una voluntat conscient per influir en les masses mitjançant instruments tals com els gabinets de premsa, la compra de periòdics o les agències de notícies. La riquesa del cas espanyol resideix en el fet que aquests canvis van coincidir amb la successió de tres règims diametralment oposats -Restauració, dictadura de Primo de Rivera, Segona República- que, tanmateix, van compartir part de les motivacions i respostes institucionals davant el desafiament que d'ara endavant va suposar la inserció de les masses a la forma de fer política.
Resum: This paper investigates the legislation and institutions which paved the way to the domestic and foreign state propaganda in Spain between 1917 and 1936. Amid the public debates on the legitimacy of propaganda that spread all over Europe and the United States after the First World War, our aim is to analyze the deep transformation in the relationship among the state and the mass media, specially the press, that also took place in Spain during the interwar period -in other words, a long-term turn towards an increase of the governmental constraint on the public opinion through the censorship and, more significantly, a conscious willingness to have a massive influence on the citizenship thanks to techniques such as official press cabinets, newspaper funding practices or news agencies. The main value of the Spanish case lies in the fact that this changing atmosphere overlapped with the succession of three totally different regimes -Restoration, Primo de Rivera's dictatorship, Second Republic- that, however, shared part of the motivations and institutional responses to the challenging inclusion of the masses in the way of making politics.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Historia de España ; Periodo de entreguerras ; Propaganda de estado ; Política exterior española ; Medios de comunicación ; Història d'Espanya ; Període d'entreguerres ; Propaganda d'estat ; Política exterior espanyola ; Censura ; Mitjans de comunicació ; History of Spain ; Interwar period ; State propaganda ; Spanish foreign policy ; Censorship ; Mass media
Publicat a: Rúbrica contemporánea, Vol. 5 Núm. 10 (2016) , p. 65-83 (Dossier) , ISSN 2014-5748

Adreça original: https://revistes.uab.cat/rubrica/article/view/v5-n10_morales
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/316669
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/v5-n10_morales
DOI: 10.5565/rev/rubrica.117


19 p, 201.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Rúbrica contemporanea
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2017-01-10, darrera modificació el 2024-02-16



   Favorit i Compartir