Activitat, maternitat i paternitat a l'Europa comunitària
Solsona, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Treviño, Rocío (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Data: 1995
Resum: Aquest article tracta alguns aspectes de la segregació del mercat laboral segons el gènere en relació amb I'activitat, I'atur i el treball a temps parcial, des d'una perspectiva que permet plantejar les conseqüències del concepte prevalent de maternitat i paternitat en el tipus de vinculació de les dones i els homes amb el mercat de treball en els diferents estats de l'Europa comunitària. En els països del sud, on el canvi de comportament generacional envers el treball assalariat i la familia sembla del tot irreversible, els desnivells de les taxes d'activitat i d'atur que hi ha entre els homes i les dones, especialment notables en les etapes del cicle vital de més treball reproductiu, són una prova evident de la configuració de gènere del mercat laboral. Als paisos del nord, els alts índexs de feminització del treball a temps parcial i la concentració d'aquestes treballadores a les edats centrals de la maternitat i la paternitat, també revelen una segmentació dels llocs de treball en funció de la durada de les jornades laborals, que adjudica als homes el rol de treballador principal fora de casa mentre que situa les dones a la perifiria de l'activitat laboral.
Resum: Este articulo trata algunos aspectos de la segregación del mercado laboral según el género en relación con la actividad, el paro y el trabajo a tiempo parcial desde una perspectiva que permite plantear las consecuencias del concepto prevalente de maternidad y paternidad en el tipo de vinculación de las mujeres y de los hombres al mercado laboral en los diferentes paises de la Europa comunitaria. En los paises del sur, donde el cambio de comportamiento generacional en relación con el trabajo asalariado y la familia parece del todo irreversible, los desniveles de las tasas de actividad y de paro entre los hombres y las mujeres, especialmente notables en las etapas del ciclo vital de mayor trabajo reproductivo, son una prueba evidente de la configuración de género del mercado laboral. En los paises del norte, los altos indices de feminización del trabajo a tiempo parcial y la concentración de este trabajo en las edades centrales de la maternidad y de la paternidad, también revelan una segmentación de los lugares de trabajo en función de la duración de las jornadas laborales, que adjudica a los hombres el rol de trabajador principal fuera del hogar mientras que sitúa a las mujeres en la periferia de la actividad laboral.
Resum: Cet article traite de certains aspects de la ségrégation du marché du travail selon le genre, en ce qui concerne le chomâge et le travail à temps partiel, dans une perspective qui permet de s'interroger sur les conséquences du concept prévalent de maternité et de paternité dans les relations des hommes et des femmes au marché du travail dans les differents états de l'Europe Communautaire. Dans le pays du sud, où le changernent de comportement génération el envers le travail salarié et la famille semble irréversible, les differences dans les taxes d'activité et de chômage qu'il y a entre hommes et femmes, spécialement remarcables dans les étapes du cycle vital de majeur travail reproductif, sont une preuve évidente de la configuration de genre du marché du travail. Dans les pays du nord, les index élevés de féminisation du travail à temps partiel et la concentration de ce travail aux âges de le maternité et de la paternité,révelent aussi une segmentation des lieux de travail en fonction de la durée des journées de travail, qui attribue au hommes le rôle de travailleurs principaux hors de la maison et qui situe les femmes à la périphérie de I'activité de travail.
Resum: This article centres on the topic of the gender division of the labour rnarket, dealing with aspects such as activity sectors, unemployrnent and part-time employrnent. This perspective facilitates the analysis of the consequences of the predominating concept of rnotherhood and fatherhood in the different roles which women and rnen play in the labour market in European Cornrnunity countries. In the southern countries, generational changes of attitude towards paid ernployrnent and the farnily seem totally irreversible. Nevertheless the disparities benveen men and wornen's employment and unemployment rates, especially marked during the period of the life cycle with greatest dornestic obligations are a clear demonstration of the importance of the gender factor in the labour market. In the northern countries, there are high feminine indices for part-time work and a concentration of these workers in the middle years of motherhood and fatherhood. These statistics reveal the segmentation of employment as a result of the length of the working day, adjudicating the role of principal earner outside the home to rnen, while women are situated on the employment periphery.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Demografia ; Gènere ; Activitat ; Família ; Género ; Actividad ; Familia ; Demographie ; Genre ; Activité ; Famille ; Demography ; Gender ; Activity ; Family
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 26 (1995) p. 191-207, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41675


17 p, 575.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-05-09, darrera modificació el 2023-06-12   Favorit i Compartir