La "Fiammetta" de Boccaccio en las literaturas española y catalana
Martinez Dodas, Eric
Biosca, Carles, 1974-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Traducció i d'Interpretació

Títol variant: La "Fiammetta" de Boccaccio en la literatura espanyola i catalana
Títol variant: Boccaccio's "Fiammetta" in Spanish and Catalan literatures
Data: 2019
Resum: Aquest treball analitza la recepció que ha tingut en la literatura espanyola i catalana un text cabdal de l'humanisme europeu, l'Elegia di Madonna Fiammetta de Giovanni Boccaccio. Després d'analitzar la repercussió que tingué a Europa l'aparició de la Fiammetta, el treball fa un repàs de les diferents versions que se n'han publicat en castellà i en català, des de l'aparició de l'obra fins a l'actualitat, i analitza les nombroses influències que aquesta novel·la va deixar en diversos autors de la literatura peninsular al llarg dels segles XV, XVI i XVII, des del Marqués de Santillana fins a Lope de Vega, des del Tirant lo Blanc fins a Roís de Corella. En el cas del català, a més, els intents de fer-ne una versió moderna han resultat infructuosos, de manera que en l'actualitat només comptem amb la reedició de la versió del segle XV. És per això que s'ha triat un dels capítols i se n'ha fet una proposta raonada de traducció al català modern.
Resum: Este trabajo analiza la recepción que ha tenido en las literaturas española y catalana un texto capital del humanismo europeo, la Elegia di Madonna Fiammetta de Giovanni Boccaccio. Después de analizar la repercusión que tuvo en Europa la aparición de la Fiammetta, el trabajo hace un repaso a las diferentes versiones que se han publicado en castellano y en catalán, desde la aparición de la obra hasta la actualidad, y analiza las numerosas influencias que esta novela dejó en varios autores de la literatura peninsular a lo largo de los siglos XV, XVI y XVII, desde el Marqués de Santillana hasta Lope de Vega, desde Tirante el Blanco hasta Roís de Corella. En el caso del catalán, además, los intentos de hacer una versión moderna han resultado infructuosos, de forma que en la actualidad solo contamos con la reedición de la versión del siglo XV. Es por ello por lo que se ha escogido uno de los capítulos y se ha realizado una propuesta razonada de traducción al catalán moderno.
Resum: This paper analyzes the reception of one of the key novels of European Humanism, the Elegia di Madonna Fiammeta by Giovanni Boccaccio, in both Spanish and Catalan literatures. After analyzing the impact that the appearance of the Fiammetta had in Europe, the paper reviews the different versions that have been published in Spanish and Catalan, since the appearance of the novel until now, and it analyzes the numerous influences that this novel left on many authors of the Iberian literature throughout the XV, XVI and XVII centuries, from the Marqués de Santillana to Lope de Vega, from the Tirant lo Blanc to Roís de Corella. In addition, in the case of Catalan, the efforts of writing a modern version of the novel have been in vain, so we currently only have the reprint of the XV century version. This is why a reasoned translation of one chapter of the novel to modern Catalan has been suggested.
Drets: Tots els drets reservats.
Llengua: Castellà
Titulació: Traducció i Interpretació [2500249]
Pla d'estudis: Estudis d'Àsia Oriental [0]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Boccaccio ; Humanisme ; Traducció literària ; Obra literària clàssica ; Literatura italiana ; Història literària ; Història de la traducció ; Humanismo ; Traducción literaria ; Obra literaria clásica ; Historia literaria ; Historia de la traducción ; Humanism ; Literary translation ; Classic literary work ; Italian literature ; Literary history ; History of translation



30 p, 560.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Traducció i d'Interpretació. TFG

 Registre creat el 2019-09-27, darrera modificació el 2022-11-17



   Favorit i Compartir