Scopus: 0 cites, Google Scholar: cites
Las formas de incorporar la orientación a la práctica educativa en la investigación sobre didáctica de la literatura
Margalló González, Ana María (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura i de les Ciències Socials)

Data: 2019
Resum: Este artículo se centra en las marcas que deja en la investigación en didáctica de la literatura la orientación hacia las prácticas de enseñanza que caracteriza la disciplina y en las vías que adopta la producción divulgativa para transferir los resultados de la investigación a la comunidad educativa. Para ello, utiliza como referente las producciones de GRETEL, grupo de investigación consolidado que, bajo la dirección de Teresa Colomer, ha equilibrado las dimensiones de la investigación y de la práctica a lo largo de su trayectoria. La caracterización de la huella que deja en las investigaciones su anclaje y proyección en la enseñanza se organiza a partir de dos objetos de estudio, la literatura infantil y juvenil y la didáctica de la literatura. Los resultados de esta recapitulación muestran los distintos niveles en que se incorpora la proyección didáctica a las investigaciones, bien a través de la perspectiva adoptada, bien a través de la elaboración de constructos teóricos o instrumentos didácticos que dan respuesta a las necesidades de enseñanza de la literatura. El rastreo de la producción divulgativa ilustra la diversidad de vías que refuerzan el impacto del resultado de las investigaciones en la formación docente.
Resum: This article focuses on the marks that the orientation towards teaching practices that characterizes the discipline leaves in literature's research in teaching, and on the ways adopted by the informative production to transfer the results of the research to the educational community. To that end, it uses as reference the productions of GRETEL, a consolidated research group that, under the direction of Teresa Colomer, has balanced the dimensions of research and practice throughout its trajectory. The characterization of the footprint left in the research by its anchoring and projection in education is organized in two objects of study: children's and youth literature, and the teaching of literature. The results of this recap show the different levels at which the educational projection is incorporated into research, either through the perspective adopted, or through the elaboration of theoretical constructs or didactic instruments that respond to the teaching needs of the literature. The tracking of informative production illustrates the diversity of ways that reinforce the impact of research results on teacher training.
Resum: Aquest article se centra en les marques que imprimeix a la recerca en didàctica de la literatura l'orientació envers les pràctiques d'ensenyament característica de la disciplina i en les vies que adopta la producció divulgativa per tal de transferir els resultats de la recerca a la comunitat educativa. Utilitza com a referent les produccions de GRETEL, grup de recerca consolidat que, sota la direcció de Teresa Colomer, ha equilibrat la dimensió investigadora i la pràctica al llarg de la seva trajectòria. La caracterització de l'empenta que imprimeix a les recerques el seu ancoratge i projecció envers l'ensenyament s'organitza a partir de dos objectes d'estudi, la literatura infantil i juvenil i la didàctica de la literatura. Els resultats d'aquesta recapitulació mostren els diferents nivells en què s'incorpora la projecció didàctica a les recerques, bé a través de la perspectiva que adopten, bé mitjançant l'elaboració de constructes teòrics o instruments didàctics que donen resposta a les necessitats de l'ensenyament de la literatura. El rastreig de la producció divulgativa il·lustra la diversitat de vies que reforcen l'impacte del resultat de les recerques a la formació docent.
Resum: Cet article se concentre sur les traces laissées dans la recherche en didactique de la littérature l'orientation vers les pratiques d'enseignement qui caractérisent la discipline, ainsi comme dans les moyens adoptés par la production de vulgarisation pour transférer les résultats de la recherche à la communauté éducative. Dans ce cadre, il utilise les productions de GRETEL, groupe de recherche consolidé qui, sous la direction de Teresa Colomer, a équilibré les dimensions de la recherche et de la pratique tout au long de son parcours. La caractérisation de l'empreinte laissée dans la recherche par son ancrage et sa projection dans l'éducation est organisée à partir de deux objets d'étude : la littérature de jeunesse et la didactique de la littérature. Les résultats montrent les différents niveaux auxquels la projection éducative est intégrée à la recherche, soit à travers la perspective adoptée, soit à travers l'élaboration de notions théoriques ou d'outils didactiques répondant aux besoins de l'enseignement de la littérature. Le suivi de la production de vulgarisation illustre la diversité des moyens qui renforcent l'impact des résultats de la recherche sur la formation des enseignants.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Didáctica de la literatura ; Investigación ; Literatura infantil y juvenil ; Formación docente ; Transferencia ; Didàctica de la literatura ; Investigació ; Literatura infantil i juvenil ; Formació docent ; Transferència ; Literature didactics ; Research ; Children's and youth literature ; Teacher training ; Transfer ; Didactique de la littérature ; Recherche ; Littérature de jeunesse ; Formation des enseignants ; Transfert
Publicat a: Bellaterra journal of teaching and learning language and literature, Vol. 12 Núm. 3 (august-september 2019) , p. 7-25 (Invited Authors) , ISSN 2013-6196

Adreça original: https://revistes.uab.cat/jtl3/article/view/v12-n3-margallo
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Bellaterra/article/view/362737
DOI: 10.5565/rev/jtl3.854


19 p, 356.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Bellaterra journal of teaching and learning language and literature
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2019-11-13, darrera modificació el 2022-01-21   Favorit i Compartir