Working beyond age 55 in Spain, 1976-2012
Gómez-León, Madelín
Miret, Pau, 1964-

Títol variant: Treballar més enllà dels 55 anys a Espanya, 1976-2012
Títol variant: Trabajar más allá de los 55 años en España, 1976-2012
Publicació: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2013
Descripció: 28 pag.
Resum: Like in most of the developed societies, the fact that Spain's baby boom cohort is entering retirement age causes great uncertainty about the economic sustainability of its Social Security System. Spain is both one of the most aged population in Europe, and has experienced during the last decades an increase in the earlier retirements from the labour market. This article addresses this by investigating the relationship between ageing and labour participation. It aims to characterize the exits from the labour market towards permanent labour inactivity of adults with ages near the official retirement age in Spain (55-64 years). We use the Spanish Labour Force Survey from 1999 to 2012, a quarterly household panel that includes variables on educational attainment and living arrangements. We control for age, sex and observational period. Firstly, we found that the higher the individual's education, the later their retirement. Secondly, we observed a clear gender effect in this phenomenon according to living arrangements.
Resum: A l'igual que en la majoria de les societats desenvolupades, el fet que les generacions espanyoles nascudes durant l'explosió de naixements estiguin arribant a l'edat de jubilació provoca una gran incertesa en relació a la sostenibilitat del seu sistema de Seguretat Social. Espanya és ensems una de les poblacions més envellides d'Europa y ha experimentat durant les darreres dècades un increment dels abandonaments del mercat de treball més primerencs. Aquest article apunta a aquesta direcció mitjançant la investigació de la relació entre l'envelliment i la participació laboral. Es busca caracteritzar les sortides des del mercat de treball cap a la inactivitat laboral definitiva entre les edats properes a l'edat oficial de jubilació (55-64 anys). S'utilitzarà la Enquesta de Població Activa des de 1999 fins 2012, una panel de llars trimestral que inclou variables sobre el nivell d'instrucció i les pautes de convivència. Controlem per edat, sexe i període d'observació. En primer lloc, es troba que a major nivell d'instrucció, jubilació més tardana. En segon lloc, observem una clar efecte de gènere en aquest fenomen en relació a les pautes de convivència.
Resum: Al igual que en la mayoría de sociedades desarrolladas, el hecho que las generaciones españolas nacidas durante la explosión de nacimientos estén llegando a la edad de jubilación provoca una gran incerteza en relación a la sostenibilidad de su sistema de Seguridad Social. España es a la vez una de las poblaciones más envejecidas de Europa y ha experimentado durante las últimas décadas un incremento de los abandonos del mercado de trabajo más tempranos. Este artículo apunta en esta dirección mediante la investigación de la relación entre el envejecimiento y la participación laboral. Se busca caracterizar las salidas desde el mercado de trabajo hacia la inactividad laboral definitiva en las edades próximas a la edad oficial de jubilación (55-64 años). Se utilizará la Encuesta de Población Activa desde 1999 hasta 2012, un panel de hogares trimestral que incluye variables sobre el nivel de instrucción y las pautas de convivencia. Controlamos por edad, sexo y período de observación. En primer lugar, se encuentra que a mayor nivel de instrucción, jubilación más tardía. En segundo lugar, observamos un claro efecto del género en este fenómeno en relación a las pautas de convivencia.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Anglès
Col·lecció: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 430
Document: workingPaper
Matèria: Labour Market ; Retirement ; Spain ; Education ; Gender ; Mercat de treball ; Jubilació ; Espanya ; Educació ; Gènere ; Mercado de trabajo ; Jubilación ; España ; Educación ; Género28 p, 612.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2020-06-22, darrera modificació el 2021-06-05   Favorit i Compartir