Web of Science: 42 cites, Scopus: 41 cites, Google Scholar: cites
Management and Feeding Strategies in Early Life to Increase Piglet Performance and Welfare around Weaning : a review
Blavi Josa, Laia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Llonch, Pol (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
López Vergé, Sergi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Martín Orúe, Susana M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)

Data: 2021
Resum: The performance of piglets in nurseries may vary depending on body weight, age at weaning, management, and pathogenic load in the pig facilities. The early events in a pig's life are very important and may have long lasting consequences, since growth lag involves a significant cost to the system due to reduced market weights and increased barn occupancy. The present review evidences that there are several strategies that can be used to improve the performance and welfare of pigs at weaning. A complex set of early management and dietary strategies have been explored in sows and suckling piglets for achieving optimum and efficient growth of piglets after weaning. The management strategies studied to improve development and animal welfare include: (1) improving sow housing during gestation, (2) reducing pain during farrowing, (3) facilitating an early and sufficient colostrum intake, (4) promoting an early social interaction between litters, and (5) providing complementary feed during lactation. Dietary strategies for sows and suckling piglets aim to: (1) enhance fetal growth (arginine, folate, betaine, vitamin B12, carnitine, chromium, and zinc), (2) increase colostrum and milk production (DL-methionine, DL-2-hydroxy-4-methylthiobutanoic acid, arginine, L-carnitine, tryptophan, valine, vitamin E, and phytogenic actives), (3) modulate sows' oxidative and inflammation status (polyunsaturated fatty acids, vitamin E, selenium, phytogenic actives, and spray dried plasma), (4) allow early microbial colonization (probiotics), or (5) supply conditionally essential nutrients (nucleotides, glutamate, glutamine, threonine, and tryptophan).
Ajuts: Ministerio de Economía y Competitividad IJCI-2016-30928
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Garrins ; Cria i desenvolupament ; Alimentació ; Feeding ; Management ; Strategies ; Weaning ; Pigs
Publicat a: Animals, Vol. 11 Núm. 2 (2021) , p. 302, ISSN 2076-2615

DOI: 10.3390/ani11020302
PMID: 33503942


43 p, 1.5 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2021-02-03, darrera modificació el 2022-11-20



   Favorit i Compartir